Comisarul european pentru comerţ, Phil Hogan, a demisionat pe fondul unui scandal COVID-19

Comisarul european pentru comerţ, Phil Hogan, a demisionat pe fondul unui scandal COVID-19
Foto: Facebook

Phil Hogan a demisionat din funcția de comisar comercial al Uniunii Europene, miercuri, după ce a fost acuzat că a încălcat regulile sanitare anti-coronavirus în timpul unei călătorii în țara sa natală, Irlanda, participând la un dineu de gală.

Comisarul european pentru comerţ, Phil Hogan, a demisionat

Demisia lui Phil Hogan din executivul blocului va fi o lovitură de credibilitate pentru echipa condusă de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de mai puțin de un an.

”A devenit din ce în ce mai clar că această controversă legată de recenta mea vizită în Irlanda a început să deturneze atenţia de la munca mea în calitate de comisar european şi ar fi discreditat munca mea în lunile cheie ce vor urma”, a declarat el.

„Regret profund că plecarea mea în Irlanda, țara pe care am fost atât de mândru să o reprezint ca servitor public în cea mai mare parte a vieții mele de adult, a provocat o astfel de îngrijorare, neliniște și supărare”, a adăugat Phil Hogan, citat de Reuters.

Hogan a participat săptămâna trecută la o cină organizată pentru marcarea a 50 de ani ai clubului de golf al parlamentului irlandez care a supărat publicul irlandez și a dus la demisia unui ministru irlandez și la disciplinarea mai multor parlamentari. El a insistat marți că a respectat toate regulile în timpul călătoriei.

Performanțele politice ale lui Hogan s-au încheiat repede. Cu doar câteva săptămâni în urmă, a avut în vedere o ofertă de a deveni următorul director general al Organizației Mondiale a Comerțului. Hogan a declarat pentru RTE TV că „acesta ar putea fi sfârșitul capitolului meu politic”.

Comisarul european pentru comerţ nu a respectat restricțiile impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului

Comisarul, care supraveghează politica comercială pentru cel mai mare bloc comercial din lume, și-a cerut scuze de trei ori pentru participarea la eveniment cu alți 80 de persoane. Dar el a fost sub presiune când a devenit clar că nu a terminat 14 zile de autoizolare, în conformitate cu regulile pentru călătorii veniți în Irlanda.

Hogan a fost solicitat de von der Leyen să ofere un raport detaliat al călătoriei sale de 20 de zile, care includea trei vizite în județul Kildare, două făcute, a spus el, pentru a colecta documente comerciale esențiale și pașaportul său.

Primul ministru irlandez Micheal Martin și adjunctul său Leo Varadkar, liderul partidului Fine Gael pentru care Hogan a fost ministru, a declarat marți că au fost încălcări clare ale liniilor directoare de sănătate publică COVID-19 în timpul călătoriei lui Hogan.

Martin și Varadkar au declarat că au crezut că Hogan a luat alegerea corectă miercuri, având în vedere circumstanțele săptămânii trecute și că vor lua în considerare înlocuirea lui la timp.

Demisia lui Hogan, la mai puțin de un an de la mandatul său comercial și la șase ani după ce a fost numit comisar pentru agricultură, înseamnă că Irlanda va trebui să numească un nou reprezentant în comisie. Este posibil să nu păstreze aceeași sumă dacă von der Leyen optează pentru a-și reface echipa.

Printre potențialii candidați se numără ministrul de externe Simon Coveney, Mairead McGuinness, vicepreședinte al Parlamentului European și Richard Bruton, un fost ministru cu experiență, care a ratat un post de cabinet în iunie, au raportat ziarele irlandeze.

Tags: