TikTok a încălcat regulile UE pentru că nu a divulgat suficiente informații despre publicitatea de pe platformă, a declarat Comisia Europeană în concluziile preliminare publicate joi.
TikTok are acum dreptul să răspundă. Dacă concluziile sunt confirmate, Comisia poate amenda TikTok cu până la 6% din veniturile sale globale anuale, potrivit Politico.
Părțile pot, de asemenea, să convină asupra unor remedii la problemele identificate pentru a evita o amendă.
TikTok este a doua platformă care primește un avertisment din partea UE în temeiul Legii privind serviciile digitale (DSA), în urma constatărilor preliminare împotriva lui Elon Musk, publicate vara trecută.
TikTok nu „furnizează informațiile necesare despre conținutul reclamelor, utilizatorii vizați de reclame și cine a plătit pentru reclame” și, de asemenea, nu permite publicului să caute reclame, a declarat Comisia.
Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că firma „revizuiește constatările preliminare ale Comisiei” și rămâne „angajată să își îndeplinească obligațiile în temeiul DSA”.
„Deși susținem obiectivele regulamentului și continuăm să îmbunătățim instrumentele noastre de transparență publicitară, nu suntem de acord cu unele dintre interpretările Comisiei și observăm că îndrumările sunt furnizate prin intermediul unor constatări preliminare, mai degrabă decât prin intermediul unor orientări publice clare”, au adăugat aceștia.
Ancheta privind TikTok a început în februarie 2024, iar mai multe aspecte ale anchetei sunt restante: designul care dă dependență, protecția minorilor și acordarea accesului la date cercetătorilor.
Comisia a închis o altă anchetă DSA privind platforma deținută de ByteDance care a lansat o versiune lite a aplicației sale în Franța și Spania, după ce TikTok a fost de acord să nu implementeze funcții de recompensă.
O a treia anchetă a fost lansată în decembrie 2024 privind implicarea TikTok în alegerile din România.
Constatările preliminare DSA privind X nu au condus încă la amenzi sau remedii.