Comisia Europeană: Premierul Cehiei, în conflict de interese! UE vrea înapoi toate subvențiile primite în ultimul an de compania fondată de Andrej Babis

Comisia Europeană: Premierul Cehiei, în conflict de interese! UE vrea înapoi toate subvențiile primite în ultimul an de compania fondată de Andrej Babis
sursă foto: euractiv.com

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că Andrej Babis, premierul Cehiei, se află în conflict de interese din cauza legăturilor cu firmele sale, motiv pentru care Uniunea Europeană dorește să-i fie înapoiate toate subvențiile primite de holdingul Agrofert fondat de liderul ceh, în ultimul an, potrivit moldova.europalibera.org.

Ministerul de finanțe de la Praga a confirmat că a primit raportul de la Bruxelles, dar a adăugat că acesta cuprinde doar „constatări preliminare”, care ar mai putea fi modificate pe baza unor informații suplimentare de la instituțiile cehești.

„Sunt șocat de ceea ce scrie presa cehă, anume că ar dori Comisia Europeană să fie înapoiate subvențiile obținute de fosta mea firmă. Nu este adevărat!”, a scris Babiš într-un mesaj către agenția națională de știri a Cehiei, CTK.

Andrej Babis este considerat al doilea cel mai bogat om ceh și a intrat în politică acum opt ani. El promitea să lupte cu corupția. Ei, bine, în anul 2017, ANO – partidul său – a câștigat alegerile, iar el a devenit premier în fruntea unui guvern minoritar, apoi în fruntea unui guvern de coaliție cu social-democrații, sprijinit și de comuniști.

După ce a obținut funcții guvernamentale și după ce parlamentul a adoptat o lege privind conflictul de interese, pornind tocmai de la cazul său, Babiš a renunțat oficial să-și mai conducă holdingul, Agrofert. Totuși, criticii lui spun că despărțirea este pur formală, și că Agrofert beneficiază continuu de faptul că fondatorul lui conduce țara ca politician, scrie publicația.