Comisia Europeană și Consiliul European, mesaj comun despre agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Pachetul de sancţiuni propus

Comisia Europeană și Consiliul European, mesaj comun despre agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Pachetul de sancţiuni propus
Foto: Hepta - Nicolas Economou/NurPhoto via ZUMA Press

Comisia Europeană și Consiliul European au emis, marți, un comunicat comun în care au transmis că e inacceptabilă decizia Rusiei de a recunoaște ca independente regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk și de a trimite trupe în unele zone. Hotărârea Moscovei, au mai transmis ele, încalcă dreptul internaţional, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, precum și propriile angajamente internaţionale şi escaladează şi mai mult criza existentă.

O reuniune informală a miniştrilor de Externe din UE, prezidată de șeful diplomației Uniunii, are loc azi, de la 16:00, apoi va fi depus oficial un prim pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Sancțiunile pe care le pregătește UE pentru Rusia

Potrivit comunicatului, organismele competente se vor reuni pentru a finaliza pachetul de sancțiuni împotriva Moscovei.

Propunerile de sancțiuni:
– îi vizează pe cei care au fost implicaţi în decizia ilegală;
– vizează băncile care finanţează operaţiuni militare ruseşti şi alte operaţiuni în acele teritorii;
– vizează capacitatea statului şi guvernului rus de a accesa capitalul, precum şi pieţele şi serviciile financiare ale UE, de a limita finanţarea politicilor agresive şi de tensionare a conflictului
– vizează comerţul din cele două regiuni separatiste către şi dinspre UE, pentru a se asigura că cei responsabili simt în mod clar consecinţele economice ale acţiunilor lor ilegale şi agresive.

Cele două instituții mai precizează că blocul comunitar e pregătit să adopte măsuri suplimentare dacă va fi cazul.

„Suntem alături de Ucraina şi vom continua să sprijinim statul ucrainean şi poporul său”, se mai arată în comunicatul Consiliului European și Comisiei Europene.

Germania a venit deja cu o poziție în raport cu acțiunile Rusiei

Deja cancelarul german a anunțat că gazoductul Nord Stream 2, care ar urma să aducă gaze rusești în Germania ocolind Ucraina, nu poate continua.

Conducta a fost finalizată anul trecut, în septembrie, dar nu e încă funcțională.

„Sună tehnic, dar este pasul administrativ necesar, astfel încât să nu existe certificare a conductei și fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate începe să funcționeze”, a declarat Olaf Scholz.

Urmăriți B1TV.ro și pe