Comisia Europeană va lansa un plan pentru ca UE să facă față la creșterile mari de prețuri la energie

Comisia Europeană va lansa un plan pentru ca UE să facă față la creșterile mari de prețuri la energie
Foto - Hepta - Nicolas Economou/NurPhoto via ZUMA Press

Executivul Uniunii Europene va produce o „cutie de instrumente” de măsuri pe care țările UE le pot lua pentru a combate creșterile prețurilor la energie fără a încălca regulile pieței energiei din bloc, a declarat miercuri, în timp ce consumatorii se confruntă cu o creștere bruscă a facturilor, odată cu apropierea iernii.

Prețurile europene ale energiei electrice au crescut în acest an, mai mult decât triplarea în Spania și în alte părți, alimentate în principal de creșterea prețului gazului natural utilizat pentru generarea de energie electrică și încălzire, pe lângă producția redusă de energie regenerabilă și prețurile mai ridicate ale carbonului din UE.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că Bruxellesul va produce îndrumări pentru a ajuta țările să facă față creșterii prețurilor în următoarele săptămâni.

„Am propus miniștrilor astăzi să întocmească o cutie de instrumente mai structurată, care credem că ar putea fi utilă pentru toate statele membre pentru a aborda situația actuală”, a declarat Simson miercuri, în urma unei reuniuni a miniștrilor energiei din țările UE.

Setul de instrumente ar ajuta guvernele să aleagă opțiuni pentru a răspunde rapid la creșterea prețurilor în cadrul normelor UE, a spus Simson, adăugând că pot modifica taxa pe valoarea adăugată (TVA) și accizele sau pot utiliza sprijin direct pentru a proteja consumatorii de costurile ridicate.

Prețurile de referință ale gazelor europene au crescut cu mai mult de 250% din ianuarie, crescând în timp ce economiile din întreaga lume s-au redeschis din blocajele COVID-19, cererea ridicată din Asia împingând în jos livrările către Europa. A trimis valuri de șoc prin industriile dependente de gaz, care includ totul, de la generarea de energie până la producătorii de CO2 folosiți în comerțul cu alimente.