Comisia parlamentară de apărare de la Helsinki dă undă verde pentru aderarea Finlandei la NATO

Comisia parlamentară de apărare de la Helsinki dă undă verde pentru aderarea Finlandei la NATO
Helsinki, Finlanda / Foto: Tapio Haaja

Comisia parlamentară de apărare de la Helsinki a decis că aderarea la NATO este cea mai bună opțiune pentru garantarea securității naționale a Finlandei. Această propunere vine înainte cu câteva zile de decizia oficială care are în vedere intrarea în NATO, conform Reuters.

Hotărârea oficială de aderare a Finlandei ar urma să fie luată pe data de 12 mai. Astfel, președintele Finlandei, Sauli Niinisto este așteptat să anunțe joi, poziția sa cu privire la aderarea la NATO.

Aderarea la NATO ar reduce riscurile ca Finlanda să fie invadată de Rusia

Conform recomandării făcute de comisia de apărare, aderarea la NATO ar reduce considerabil posibilitatea ca Finlanda să devină ținta unui război din partea Rusiei.

Propunerea din partea comisiei de apărare a Parlamentului de la Helsinki a apărut  după ce guvernul a înaintat legislativului un raport care are în vedere politica externă și de securitate în noul context european.

Astfel, ca urmare a invaziei armatei ruse în Ucraina, Finlanda își schimbă radical situația politică externă și de securitate. Finlanda are graniță cu Rusia pe o distanță de 1.300 de km și un trecut istoric dificil cu țara vecină.

Finlanda se află sub dominația Rusiei mai bine de un secol (1809-1917).

„Finlanda și Suedia vor fi primite cu brațele deschise în NATO”

La sfârșitul lunii aprilie, secretarul general al NATO, a declarat într-o conferință de presă la Bruxelles alături de președintele Parlamentului European, că Finlandei și Suediei au sarcina de a decide dacă doresc sau nu să depună cerere pentru aderarea la NATO, informează The Guardian.

„Dacă vor decide să aplice, Finlanda și Suedia vor fi primite cu brațele deschise în NATO. Finlanda și Suedia sunt partenerii noștri cei mai apropiați”, a susținut Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Finlanda și Suedia ar putea adera la NATO chiar în iunie.

De asemenea, ministrul de externe al Suediei, Ann Linde a anunțat la începutul lunii mai faptul că Finlanda va aplica „aproape sigur” pentru aderarea la NATO, conform Reuters. Hotărârea oficială de aderare a Finlandei ar urma să fie luată pe data de 12 mai.

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:16 - Moscova susține că a distrus un „important transport” de arme și echipamente occidentale către Ucraina
14:50 - Sorin Cîmpeanu a anunțat că studenții vor putea face și cursuri online din toamnă: „Este un important pas înainte”
14:22 - Olga Smirnova, una dintre vedetele Teatrului Bolșoi, face declarații după emigrarea în Olanda: „Cred că am fost sinceră cu mine însămi. Mi-a părut teribil de rău pentru toate astea”
13:59 - Peste 13.000 de locuitori din Beijing au fost scoși din case la miezul nopții și băgați în carantină: „Este exact la fel ca în Shanghai” (FOTO)
13:37 - Imagini cu soldați ruși care își abandonează tancurile și o iau la fugă pe câmp, speriați de explozii
13:05 - Zelenski: „Sfârșitul conflictului va fi unul diplomatic” / „Sunt lucruri pe care nu le putem realiza doar la masa negocierilor”
12:49 - Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”
11:44 - Marcel Ciolacu: „Creșterea economică din primul trimestru nu se regăsește în buzunarele românilor” / „Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri”