Compania aeriană EasyJet, ținta unui atac cibernetic: Datele a peste 9 milioane de clienți au fost accesate de hackeri

Compania aeriană EasyJet, ținta unui atac cibernetic: Datele a peste 9 milioane de clienți au fost accesate de hackeri
Foto: Pixabay

Compania aeriană EasyJet a recunoscut că un „atac cibernetic extrem de sofisticat” a afectat nouă milioane de clienți, ale căror date personale au fost accesate în mod ilegal de către hackeri. Compania a precizat că adresele de e-mail și detaliile de călătorie au fost furate și că în cazul a peste 2.200 de clienți, datele privind cardurile bancare au fost, de asemenea, accesate.

Compania a informat autoritățile din Marea Britanie și a precizat că va continua să investigheze împrejurările incidentului. EasyJet a declarat că a luat cunoștință de acest atac începând cu luna ianuarie, scrie bbc.com.

Într-o declarație, reprezentanții companiei au spus: „Ne luăm extrem de în serios problemele de securitate și continuăm să investim pentru a îmbunătăți în continuare mediul nostru de securitate. „Nu există dovezi că o informație personală de orice natură a fost utilizată greșit, cu toate acestea, comunicăm cu cei aproximativ nouă milioane de clienți ale căror detalii de călătorie au fost accesate pentru a-i sfătui cu privire la demersuri de protecție pentru a minimiza orice risc”.

Ce riscă să pățească victimele atacului cibernetic

Milioane de documente privind istoricul călătoriilor clienților EasyJet au fost accesate de hackeri . În general, detaliile personale pot fi folosite de pentru a accesa conturile bancare, pentru a deschide conturi și pentru a acorda împrumuturi pe numele victimelor nevinovate, pentru a face cumpărături frauduloase sau pentru a le vinde mai departe în mediul onlince.

Riscurile pentru cei ale căror informații despre cardurile bancare au fost compromise sunt clare. Furnizorul lor ar fi trebuit deja să blocheze conturile și vor trebui să analizeze orice plăți neobișnuite venite de pe cardul respectiv.

Milioane de persoane ale căror adrese de e-mail și detalii de călătorie au fost accesate vor trebui să schimbe parolele și să fie atenți la orice tranzacții neașteptate. Totodată, ceilalți clienți EasyJet ale căror informații nu au fost afectate, trebuie să fie atenți la alte e-mailuri și mesaje nesolicitate.

Criza COVID-19 ar fi încurajat atacul cibernetic

CEO-ul EasyJet, Johan Lundgren, și-a cerut scuze clienților și a menționat că pandemia de COVID-19 ar fi funcționat ca un posibil stimulent pentru hackeri.

„De când am luat cunoștință de incident, a devenit clar că, datorită Covid-19, există o îngrijorare crescută cu privire la utilizarea datelor personale pentru escrocherii online”, a spus Lundgren. „Drept urmare, și la recomandarea ICO, contactăm acei clienți ale căror informații de călătorie au fost accesate și le sfătuim să fie mai vigilenți, în special dacă primesc comunicări nesolicitate”, a mai precizat acesta, potrivit CNN.

EasyJet a pus la sol toate cele 334 de avioane în Europa, în martie, ca urmare a restricțiilor de călătorie în regiune, din cauza pandemiei.

Compania aeriană nu a confirmat momentul în care va începe să zboare din nou.

Tags:
Ultima oră
19:14 - Grav accident la ieșire din Timișoara. Un om a murit și doi au fost răniți (VIDEO)
18:54 - Sorin Grindeanu: Am aflat o chestiune de Cartea Recordurilor – de 13 ani se lucrează la centura de la Tecuci. Zici că e centura Parisului (VIDEO)
18:35 - Doar 8.103 persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, în ultima zi. Datele complete
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal
15:47 - Sorin Grindeanu: Judeţele Brăila şi Galaţi au nevoie rapid de sprijinul Guvernului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport. Podul trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor
15:22 - Austria are câini noi de pază