Conflictul dintre Turcia și Grecia. Efectele asupra României

Conflictul dintre Turcia și Grecia. Efectele asupra României
Sursa Foto: www.bursa.ro

Turcia și Grecia sunt angajate de mai multe săptămâni într-o dispută teritorială pentru resursele naturale din Marea Mediterană și pentru controlul asupra perimetrelor de explorare. Tensiunile dintre Ankara și Atena au loc în contextul în care importante zăcăminte de gaz au fost descoperite în estul Mării Mediterane amplificând competiția și tensiunile deja existente între cele două state de disputarea unor zone maritime.

În urmă cu două săptămâni, o navă greacă şi o navă militară turcă au intrat în coliziune într-o zonă revendicată de Grecia şi unde Turcia ar fi mobilizat nave de război. Ankara ar fi desfăşurat, pe 10 august, nave de război într-o zonă revendicată de Grecia, provocând îngrijorarea comunității internaționale. Aceste incidente s-au petrecut în contextul în care tensiunile dintre cele două state s-au amplificat pe fondul activității turce de explorare în zonele disputate. Tot mai multe voci iau în calcul izbucnirea unui conflict armat între cele duouă țări.

Cel mai mare pericol pentru România în cazul unui război dintre Turcia și Grecia

În acest context analistul Cristian Unteanu a vorbit într-o analiză pentru adevărul.ro care ar fi cel mai mare pericol în cazul în care relația tensionată dintre cele două state evoluează într-un conflict deschis. Este vorba despre blocarea Strâmtorilor, un coșmar inclusiv pentru România.

„Se poate? Da. Cu ce efecte? Catastrofale pentru ţările mici riverane – în asemenea caz extrem – care trebuie să-şi schimbe fundamental strategiile de apărare a teritoriului naţional şi, mai presus de toate, să-şi programeze căi de înlocuire a circuitelor navale comerciale căci este limpede că nimeni nu se va mai grăbi să navigheze printr-o zonă cu tensiuni militare”, a punctat acesta.

Cresc temerile privind un conflict militar

Guvernul de la Ankara a anunțat că vrea să foreze după bogatele resurse de gaze naturale din Mediterana de Est, mai exact în sudul și estul insulei grecești Kastelorizo. În schimb, elenii susțin că regiunea respectivă aparține Zonei Economice Exclusive a Greciei, chiar dacă, din punct de vedere geografic, insula se află la 2 kilometri de largul coastelor turcești.

Însoţit de cinci nave militare, vasul turc Oruc Reis a desfăşurat o activitate de explorare în apropiere de insula Cipru. Ca răspuns, ambele state au efectuat exerciții militare în zonă. De partea Greciei cea mai vocală poziție a avut-o Franța care a trimis în contextul exercițiilor militare și trei avioane de vânătoare Rafale și o fregată în Mediterana de Est.

Săptămâna trecută, ministerul turc al Apărării a anunţat organizarea unor „exerciţii militare de tranziţie” cu „nave turce şi aliate” într-o zonă disputată, la sud de Insula Creta. Atena a emis tot luni o notă maritimă (Navtex) în vederea efectuării unui exerciţiu militar de antrenament comun cu aviaţia Emiratelor Arabe Unite (EAU).

Totodată, Ankara a acuzat Atena că „militarizează” insula Kastelorizo, unde, conform presei turce, au fost aduși militari eleni.

Ultima oră
20:03 - DOCUMENT. Peste 70 de liberali au lansat un apel pentru soluționarea crizei politice și guvernamentale. Ludovic Orban: Nu ne permitem să ne jucăm cu soarta României
19:53 - Drama unei bătrâne de 101 din Botoșani, care a rămas fără casă din cauza unui incendiu
19:34 - Joe Biden, la Adunarea Generală a ONU: SUA nu caută un Război Rece cu China și e gata să lucreze cu orice națiune care caută o rezolvare pașnică la provocări comune (VIDEO)
19:29 - Peste 15.600 de doze de vaccin anti-COVID au fost administrate în ultimele 24 de ore, în România
19:12 - Rata de acoperire vaccinală din București a depășit 50%, anunță Valeriu Gheorghiță
19:06 - Ioana Mihăilă, despre valul 4: Suntem pregătiți pentru situația de acum. Dacă lucrurile evoluează, s-ar putea ca anumite nevoi să nu mai poată fi îndeplinite (VIDEO)
18:49 - Ioana Mihăilă: Doresc să amintesc premierului că vaccinarea a fost în subordinea sa directă / Ar fi fost o iresponsabilitate să fi blocat paturile ATI pentru pacienții COVID-19 când aveam sub 50 de cazuri (VIDEO)
18:46 - Ele sunt cele mai în vârstă surori gemene din lume. Câți ani au japonezele care au doborât toate recordurile
18:25 - Ioana Mihăilă: Întârzierea cu o lună a rectificării bugetare a făcut imposibilă semnarea la timp a contractelor de medicament; am lăsat spitalele să își achiziționeze direct medicamentele (VIDEO)
18:20 - Andreea Ibacka, mesaj important cu doar câteva zile înainte să nască: Sunt destule nopți în care respir greu