Confuzie la Kiev după o serie de mesaje contradictorii despre presupusa deturnare a unui avion ucrainean care evacua cetățeni din Afganistan. Ministrul adjunct de externe, contrazis de minister

Confuzie la Kiev după o serie de mesaje contradictorii despre presupusa deturnare a unui avion ucrainean care evacua cetățeni din Afganistan. Ministrul adjunct de externe, contrazis de minister
Foto simbol: Pixabay

Totul a început când Yevgeny Yenin, ministrul adjunct de externe al Ucrainei, a vorbit la Hromadske Radio despre un incident în care ar fi fost implicat un avion ucrainean ce efectuează evacuări din Afganistan. Deși oficialul a spus că aeronava ar fi fost „deturnată” și „furată”, ulterior ministerul a negat incidentul și a subliniat că declarațiile lui Yenin „nu corespund cu realitatea”.

Confuzie la Kiev. Ministrul adjunct de externe a reclamat o presupusă deturnare a unui avion ucrainean

„Duminica trecută (15 august, n.r.), avionul nostru a fost deturnat de indivizi ai unei terțe părți care erau înarmați, inclusiv cu arme de foc”, a afirmat ministrul adjunct, citat de The Moscow Times.

„Marți, avionul ne-a fost practic furat, a zburat către Iran cu un grup de pasageri neidentificați la bord în loc să evacueze ucraineni. Următoarele noastre trei tentative de evacuare au fost, de asemenea, fără succes din cauză că oamenii noștri nu au putut să ajungă la aeroport”, a mai spus Yevgeny Yenin, citat de The Jerusalem Post.

Ministerul ucrainean de externe a negat ferm presupusul incident

Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al instituției de la Kiev, a spus pentru agenția de presă AFP că afirmațiile lui Yenin „nu corespund cu realitatea”, transmite Euronews.

„Nu există avioane ucrainene deturnate la Kabul sau altundeva”, a explicat Nikolenko, citat de Euronews.

Kievul a folosit trei avioane pentru evacuarea cetățenilor din Kabul, două civile și unul militar, iar Oleg Nikolenko susține că aeronavele „au revenit în siguranță în Ucraina” cu un total de 256 de pasageri la bord.

Nikolenko a mai susținut că Yevgeny vorbea la modul general despre dificultățile fără precedent cu care s-au confruntat diplomații în încercarea de a evacua cetățeni ucraineni din Afganistan. Rămâne neclar de ce ministrul a spus că aeronava a fost deturnată și furată de indivizi înarmați.

O sursă din guvernul ucrainean a spus pentru AFP că aeronava menționată de Yenin fusese subiectul unor negocieri pentru o eventuală participare la operațiunea de evacuare a cetățenilor ucraineni, însă proiectul a eșuat din cauză că avionul a părăsit Kabulul săptămâna trecută fără să anunțe.

Incidentul a fost negat și de Iran. Autoritatea iraniană pentru aviație civilă susține că aeronava a fost alimentată cu combustibil în orașul Mașhad, iar ulterior a decolat către Kiev.