Continuă protestele masive în Belarus. Ar putea fi declanșată o grevă națională, începând de luni, dacă Aleksandr Lukașenko nu demisionează (VIDEO)

Continuă protestele masive în Belarus. Ar putea fi declanșată o grevă națională, începând de luni, dacă Aleksandr Lukașenko nu demisionează (VIDEO)
foto din 27 septembrie: Hepta.ro / Sputnik / Viktor Tolochko

Zeci de mii de persoane au mărșăluit la Minsk și în alte orașe din Belarus, duminică, continuând să pună presiune pe președintele Aleksandr Lukașenko la doar o zi distanță de momentul în care opoziția ar putea declanșa o grevă națională ca parte din eforturile de a-l convinge să demisioneze, transmite Reuters.

Continuă protestele la Minsk și în alte orașe belaruse

Mulțimi de oameni au împânzit capitala Belarusului, scandând „grevă”, fluturând steaguri roș-albe și bătând în tobe, în al 11-lea weekend consecutiv de proteste masive de la alegerile prezidențiale controversate care au aruncat țara sub turbulențe.

Un număr de 12 stații de metrou au fost închise la Minsk, serviciile de telefonie mobilă

La Minsk, 12 stații de metoru au fost închise, serviciile de telefonie au fost întrerupte, iar străzile au fost patrulate de forțe de ordine. Doi jurnaliști au fost reținuți înaintea protestului, susține o asociație locală de ziariști.

În orașul vestic Lida, alte câteva zeci de persoane au fost reținute, iar forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanților anti-regim, transmite agenția de presă rusă RIA.

Aleksandr Lukașenko a condus Belarusul timp de mai bine de un sfert de secol și a arătat că nu intenționează să facă un pas în spate, fiind încurajat de împrumuturi și de o ofertă de sprijin militar din partea aliatului tradițional, Rusia.

Principalii opozanți ai președintelui belarus fie au fost trimiși la închisoare, fie au fugit din țară după alegerile prezidențiale din 9 august, despre care criticii lui Aleksandr Lukașenko susțin că ar fi fost fraudate astfel încât să îi asigure liderului autoritar de la Minsk un al șaselea mandat în funcție.

Belarusul ar putea fi marcat de o grevă națională, începând de luni, când expiră ultimatumul dat de opoziție lui Aleksandr Lukașenko

Svetlana Tihanovskaia, principala sa contracandidată, a condus din exil apelurile la o grevă națională care să înceapă de luni în cazul în care Aleksandr Lukașenko refuză să elibereze deținuții politici și să demisioneze pentru a face cale liberă unor noi alegeri.

„Astăzi, la 23:59 (n.r. – ora locală), termenul Ultimatului Poporului va expira și, dacă revendicările nu sunt întrunite, belarușii vor începe o grevă națională”, a afirmat ea, într-un comunicat de presă.

Aleksandr Lukașenko a lăsat să se înțeleagă că va ignora ultimatumul.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada au impus o serie de sancțiuni împotriva unor oficiali de rang înalt din Belarus, ce sunt acuzați de fraudă și de încălcarea drepturilor omului în marja alegerilor prezidențiale.

De partea cealaltă, Aleksandr Lukașenko a acuzat Occidentul că se amestecă în afacerile interne ale Belarusului și că încearcă să instige la o revoltă violentă împotriva sa.