Coreea de Nord a lansat 8 rachete balistice, într-un exercițiu militar fără precedent

Coreea de Nord a lansat 8 rachete balistice, într-un exercițiu militar fără precedent
Foto: Hepta.ro / DPA Images

Coreea de Nord a lansat duminică dimineață opt rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în apele din largul coastei sale de est, au declarat șefii de stat major din Coreea de Sud. Ca urmare a exercițiului militar care a durat aproximativ 35 de minute, armata sud-coreeană a întărit măsurile de securitate și „cooperează strâns și menține o poziție de pregătire deplină cu SUA”, a declarat șefii de stat major comun, potrivit cnn.com.

„Coreea de Nord a tras una sau mai multe rachete balistice neidentificate în marea de Est”, a declarat statul major din Coreea de Sud.

Japonia a catalogat acțiunea ca fiind „fără precedent”. Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a „protestat ferm” împotriva lansărilor multiple de rachete ale Coreei de Nord, spunând reporterilor că acestea reprezintă o încălcare clară a rezoluțiilor ONU

Numărul extrem de mare de lansări din cel puțin trei locații într-o perioadă scurtă de timp este fără precedent”, a spus el, adăugând că lansările de rachete care amenință pacea și securitatea internațională nu pot fi tolerate.

Rachetele au fost lansate din zona Sunan, lângă capitala nord-coreeană Phenian, în apele de la est de peninsula coreeană. Pentru securitate națională din Coreea de Sud, Kim Sung-han, va organiza o reuniune a comitetului permanent al Consiliului Național de Securitate, a anunțat biroul prezidențial.
Exercițiul militar este cel de-al 18-lea din acest an. Ultimul a avut loc pe 25 mai, exact când președintele american Joe Biden și-a încheiat călătoria în Asia și se întorcea înapoi în Statele Unite.
SUA am cerut Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să impună noi sancțiuni pentru Coreea de Nord pe fondul îngrijorărilor legate de lansările de rachete de luna trecută, dar Rusia și China au respins acțiunea. Potrivit nypost.com, care citează experții militari, strategia Coreei de Nord este să dea impresia că dispune de un tip de rachetă care să atingă continentul american.
Urmăriți B1TV.ro și pe