Coreea de Nord acuză Coreea de Sud de crime împotriva umanităţii pentru naufragiul feribotului Sewol

Coreea de Nord acuză Coreea de Sud de crime împotriva umanităţii pentru naufragiul feribotului Sewol
Foto: businessinsider.com

Phenianul a acuzat autorităţile de la Seul de crime împotriva umanităţii pentru reacţia în urma naufragiului feribotului Sewol, care s-a soldat cu moartea a 304 persoane, în principal elevi de liceu, informează AFP.

La scurt timp după ce căpitanul feribotului a fost condamnat la 36 de ani de închisoare, autorităţile nord-coreene au dat publicităţii un raport, redactat de Institutul Naţional al Reunificării din Phenian, în care acuză autorităţile de la Seul de „crime odioase” comise în cazul catastrofei care a avut loc în aprilie.

În cadrul raportului, comandantul feribotului şi membrii echipajului sunt acuzați că nu au evacuat pasagerii şi sunt criticați pentru sosirea cu întârziere a echipelor de intervenţie la locul naufragiului.

Totodată, raportul face referire și la procesul celor 15 membri ai echipajului, care s-a încheiat marţi, afirmând că autorităţile de la Seul au încercat să „acopere scandalul prin pedepsirea” unor persoane fără importanţă.

Publicarea raportului intervine în condiţiile în care Uniunea Europeană şi Japonia au pregătit un proiect de rezoluţie în care solicită Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite judecarea oficialilor regimului comunist de la Phenian la Curtea Penală Internaţională. Regimul nord-coreean este acuzat de crime împotriva umanităţii, în condițiile în care comisia ONU a stabilit că „sute de mii de deţinuţi politici au murit în lagăre în ultimii 50 de ani”, după ce au fost „înfometaţi, supuşi muncii forţate, execuţiilor, torturilor sau violurilor”.