Coreea de Sud: Ministrul Finanţelor şi un consilier, DEMIȘI pe fondul încetinirii creşterii economice!

Coreea de Sud: Ministrul Finanţelor şi un consilier, DEMIȘI pe fondul încetinirii creşterii economice!

Situaţie de criză în Coreea de Sud unde preşedintele sud-coreean Moon Jae-in i-a destuit vineri pe cei doi mai-mari însărcinaţi cu economia, inclusiv pe ministrul Finanţelor. Măsura vine pe fondul încetinirii creşterii economice, a creşterii şomajului şi discrepanţa între veniturile claselor sociale.

Ministrul Finanţelor Kim Dong-yeon şi şeful de cabinet însărcinat cu strategia politică Jang Ha-sung au fost demişi din funcţii şi înlocuiţi, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei, citat de Korea Times.

Potrivit presei, cei doi aveau opinii divergente cu privire la soluţionarea unor dificultăţi cu care se confruntă a 11-a economie mondială.

Moon este recunoscut pe plan internaţional prin rolul pe care l-a jucat în destinderea spectaculoasă, a relaţiilor cu Coreea de Nord, însă acasă, politica sa economică este tot mai controversată, iar cota de popularitate i-a scăzut în sondaje.

Guvernul său a mărit salariul minim, a redus durata muncii şi transformat contracte de muncă temporare în contracte pe perioadă nedeterminată, în cadrul unei politici de redistribuire, menită să stilumeze o ”creştere (economică) susţinută de venituri”.

Critici ai Guvernului apreciază că această politică a avut efectul invers celui scontat, agravând situaţia oamenilor cu veniturile cele mai mici şi obligând întreprinderi mici să facă concedieri, în timp ce mastodonţii ezită s investească, având în vedere o consolidare a reglementărilor.

Kim Dong-yeon a fost înlocuit cu Hong Nam-ki, iar Jang Ha-sung cu Kim Soo-hyun, consilierul însărcinat cu afaceri sociale al lui Moon.