Corlățean, despre protestele din străinătate: S-a dorit scrupulozitate legat de documentele necesare și evitarea fraudei din 2009

Corlățean, despre protestele din străinătate: S-a dorit scrupulozitate legat de documentele necesare și evitarea fraudei din 2009
Foto: ziuanews.ro

Ministrul de Externe Titus Corlățean a avut, duminică seară, o primă reacție față de protestele de la Paris, Londra sau Viena, unde sute de români nu au reușit să mai voteze, deși au stat ore întregi la coadă.

„Anumite tensiuni se regăsesc în anumite secții de votare. La Paris este bine să știți că în 2009 a fost o singură secție de votare cu 7 cabine. Acum am organizat două secții de votare, cu câte 7 cabine de vot, am dublat. Dacă a existat o problemă, și în general acolo unde au fost probleme, a fost legat de documentele necesare pentru a vota în străinătate. S-a dorit scrupulozitate și evitarea fraudei din 2009, acea declarație pe propria răspundere că nu mai votează în altă parte”, a declarat Titus Corlățean la Antena 3.

„Pe lângă oamenii de bună credință care au dorit să voteze și trebuie să le respectăm acest lucru, au fost și provocatori. Acest sistem securist pe care Traian Băsescu l-a menținut în acești ani”.

„În Germania s-a produs acelaşi lucru, afluenţa care a crescut. S-a renunţat la a se mai completa declaraţia pe propria răspundere în afara secţiei de vot. S-a întâmplat acelaşi lucru. Şi la MAE există un grup de oameni care protestează, Miliţia Spirituală şi provocatori” a continuat ministrul.
 
„Au fost solicitări, câteva solicitări de la unele ambasade, de prelungire a programului. BEC a decis şi noi am luat act de decizia BEC. Vreau să vă spun, însă, că şi în Marea Britanie am crescut numărul de secţii de votare, de la 8 la 11, în Republica Moldova am crescut numărul, de la 13 la 21. Am făcut acest pas acolo unde am avut indicaţii că e posibil să fie mai mulţi votanţi. Eu nu mai am datele exacte, deşi am ţinut legătura, cert este că s-a mai redus numărul de votanţi, din momentul în care BEC a decis ca aceste declaraţii să fie completate la liber şi semnarea acestora să aibă loc în secţia de vot” a conchis Titus Corlăţean.

Sute de români stabiliți în Paris, Londra sau Viena protestează, duminică seara, după închiderea urnelor, pentru că nu au reușit să voteze, deși au stat ore în șir la rând. (Detalii AICI)

Ultima oră
00:49 - Asztalos Csaba (CNCD), despre minoritățile sexuale: Sunt concetățeni care suferă, nu sunt tratați în demnitatea lor umană. Prejudecățile sunt exploatate / Subiectul, parte din așa-zisul război hibrid-mediatic promovat de Rusia (VIDEO)
23:43 - Restanțierii la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați. Guvernul a abrogat prin OUG prevederea care interzicea deconectarea rău-platnicilor pe perioada stării de alertă
23:37 - Incendiu de vegetație în Corbeanca. Flăcările s-au răspândit rapid din cauza vântului
22:48 - Grecia, în lupta cu flăcările. Incendiile de vegetație pun în pericol orașele de la periferia Atenei: Este dramatic! Tuturor ne este frică (VIDEO)
22:48 - Irineu Darău, candidatul-surpriză la șefia USR-PLUS: Sunt foarte multe probleme interne. Ceva trebuie să se schimbe în conducerea partidului. Abia aștept dezbaterile cu cei doi contracandidați (VIDEO)
22:24 - Situație dramatică în Grecia. Românii plecați în vacanță au primit avertizarea RO-Alert, din cauza incendiilor puternice de vegetație. O autostrada este închisă
22:10 - Sfârșitul unei ere | Ce performanțe a reușit Leo Messi la FC Barcelona: Lista trofeelor câștigate
22:04 - Cod roșu de vijelii și ploi torențiale, valabil în România. Rafalele vor depăși 100 km/h
21:56 - Acoperișul unui bloc din Lupeni, smuls de vântul puternic și aruncat peste mașini. Două autoturisme au fost avariate (FOTO)
21:45 - E oficial: Aventura lui Leo Messi la Barcelona s-a terminat. Anunțul clubului