CORONAVIRUS | Alexandru Rafila: Dacă discutăm de datele de acum, da, s-ar putea organiza alegerile. Procesul de votare nu este mai periculos decât orice activitate cotidiană

CORONAVIRUS | Alexandru Rafila: Dacă discutăm de datele de acum, da, s-ar putea organiza alegerile. Procesul de votare nu este mai periculos decât orice activitate cotidiană

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, care este candidat pentru un mandat în Camera Deputaţilor din partea PSD la alegerile din 6 decembrie, a declarat că la nivelul de infectare cu noul coronaviruspe care România îl înregistrează în prezent este posibilă organizarea alegerilor parlamentare.

Alexandru Rafila: Procesul de votare, nu este neapărat un proces care să ducă la riscuri suplimentare, să spunem, faţă de o activitate obişnuită

Medicul a spus, marţi seară, într-o emisiune la TVR, citat de News.ro, că turul de scrutin nu aduce ”riscuri suplimentare faţă de o activitate obişnuită”.

”Dacă discutăm de datele de acum da, s-ar putea organiza alegerile, pentru că alegerile propriu zise, deci procesul de votare, nu este neapărat un proces care să ducă la riscuri suplimentare, să spunem, faţă de o activitate obişnuită, cotidiană, nu asta este problema. Problema este în zona procesului electoral şi procesului post-electoral, când oamenii iniţial ar trebui să interacţioneze, ar trebi să discute problemele legate de programele de guvernare, de soluţiile pe care le au partidele pentru diversele zone sociale sau economice şi lucru ăsta sigur că intensifică contactele şi aşa mai departe”, a afirmat Alexandru Rafila.

El a invocat adunările publice de după alegerile locale afirmând că, alături de campanie, acestea au ”un impact” asupra sănătăţii publice.

”Avem şi elementul legat de semnificaţia alegerilor, pentru că alegerile sunt un mecanism democratic, care trebuie să determine, să încurajeze oamenii să participe la vot, or asta cred că este principala problemă, hotărârea cetăţenilor de a participa fără temeri, fără reţineri la procesul electoral”, a adăugat Rafila.

Alexandru Rafila: „Din păcate, de multe ori a existat o abordare de natură politică a situației generate de infecția cu noul coronavirus”

Amintim că Alexandru Rafila a prezentat, marți, mai multe soluții propuse de PSD pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. În acest context, el a subliniat, printre altele, că este important să poată fi crescută capacitatea sistemului de sănătate publică să identifice cazurile de persoane bolnave, să existe un acces facil la testare, să existe disponibilitate la nivelul asistenței medicale să trateze toate categoriile de pacienți, nu numai pe cei infectați cu noul coronavirus – „și un lucru esențial, să avem o comunicare profesionistă, care să convingă populația că este un partener al sistemului de sănătate și al sistemului public în general”.

„Să încercăm să gestionăm cu mai mult curaj, cu mai mult profesionalism poate situația actuală, care, după cum vedeți, este extrem de îngrijortoare. Mi-a plăcut ce a spus domnul Sorin Grindeanu la sfârșit, împreună putem să rezolvăm aceste lucruri. Din păcate, a existat o abordare de natură politică de multe ori a situației generate de infecția cu noul coronavirus și lucrul acesta nu cred că este bun, pentru că, în loc să ne aducă pe toți la aceeași masă să încercăm să rezolvăm aceste probleme, ne desparte și câteodată poate să creeze confuzie. Eu o să fac două prezentări, o să încerc să fiu succint. Bineînțeles, voi răspunde și întrebărilor dumneavoastră care se referă la aceste subiecte din zona Sănătății. Prima prezentare va expune câteva idei pe care le-am sintetizat de gestionare a situației pandemiei cu noul coronavirus în România, utilizând cele mai bune practici în domeniu și schimbând modul de abordare în câteva zone pe care eu și colegii mei le considerăm sensibile și unde, cu siguranță, putem să aducem un aport, îmbunătățiri la situația actuală”, a declarat Alexandru Rafila.

De la izbucnirea crizei sanitare, pe teritoriul României au fost depistate 217.216 de cazuri de COVID-19, cu precizarea că 155.630 de pacienți au fost declarați vindecați. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, marți, 4.724 de îmbolnăviri nou confirmate.

Ultima oră
19:24 - Scandalul momentului în online-ul românesc. Autorul postării controversate spune că a glumit: „Femeile disponibile pentru sex să poarte un cerculeț la rever. Două cerculețe pentru sex în grup”
19:08 - Explozie a cazurilor de COVID în București. Vlad Voiculescu, după ce avertizase că lipsesc 4.000 de teste pozitive din ultimele zile: „Minunea de după congresul PNL! – 653 cazuri duminică, 2.559 luni”
19:03 - Ursula von der Leyen, despre explozia prețului la gaze: „Ceea ce vedem este un fenomen global, nu doar unul existent în Europa”
18:51 - Iohannis, nemulțumit de cifrele campaniei de vaccinare. Mesaj tăios în prezența Ursulei von der Leyen: „Dacă ne-am fi vaccinat, nu am mai fi avut restricții”
18:44 - Ursula von der Leyen anunță că România a primit undă verde din partea Comisiei privind PNRR: „Nu e finalul călătoriei. Trebuie să implementăm aceste proiecte”
18:28 - Florin Cîțu, despre PNRR: Sunt incluse 107 investiții și 64 de reforme. Până la sfârșitul anului vom primi prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro (VIDEO)
18:25 - Klaus Iohannis, în cadrul vizitei Ursulei von der Leyen, după aprobarea PNRR: „Avem o responsabilitate uriașă, pentru a ne asigura că fondurile europene vor schimba fața României”
18:19 - Proiect de lege: Certificatul COVID, obligatoriu pentru personalul medical. În caz contrar se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile
18:05 - Pfizer anunță că a început să testeze noul său medicament cu administrare orală, care ar putea preveni Covid-19
18:00 - De ce o sfătuiește Mitică Dragomir pe Simona Halep să se retragă din tenis