CORONAVIRUS | Cehia: Cel mai mare număr zilnic de infectări din ultimele două luni

CORONAVIRUS | Cehia: Cel mai mare număr zilnic de infectări din ultimele două luni

Republica Cehă a raportat cea mai mare creștere în cazurile de coronavirus după mai bine de două luni, cu mai multe centre în care boala se răspândește rapid, a declarat sâmbătă ministrul sănătății.

Cehia a raportat sâmbătă cea mai mare creștere a numărului de teste pozitiv pentru Covid-19

Mai precis, ministerul a raportat vineri 168 de cazuri noi, cea mai rapidă creștere zilnică începând cu 11 aprilie și alte 120 până sâmbătă seara.

Noile cazuri au majorat bilanţul total în această ţară de 10,7 milioane de locuitori la 11.164 de contaminări cu SARS-CoV-2, dintre care 349 s-au stins din viață, scrie rfi.fr.

Ofițerul de sănătate publică Jarmila Razova a declarat la un post de radio că această creștere se datorează testării mai intense în mai multe centre unde boala se răspândește rapid.

Printre acestea se numără o mină din estul țării și o companie din nord.

„De asemenea, aș spune că, după o anumită ușurare, permisă de o situație epidemiologică bună, nu ne comportăm la fel de responsabil cum ar trebui”, a spus Razova.

Republica Cehă a ameliorat treptat majoritatea măsurilor luate împotriva răspândirii virusului în martie. A redeschis recent frontierele, precum și școlile, magazinele și restaurantele.

„Dar cred că răspândirea este încă sub control. Acestea sunt centre locale”, a adăugat Razova.

Cehia a ridicat toate restricţiile de circulaţie pentru statele vecine

Reamintim că, guvernul ceh a redeschis de vineri, 5 iunie, total frontierele cu statele vecine Austria şi Germania şi a permis, de asemenea, libera circulaţie în Ungaria.

Astfel, cetăţenii celor patru țări pot trece graniţele fără a prezenta dovada unui test negativ la coronavirus şi fără a fi supuşi carantinei.

Cehia a început relaxarea măsurilor de carantină impuse din cauza Covid-19 încă din 20 aprilie.

La data de 15 aprilie, autoritățile de la Praga au prezentat un draft al redeschiderii, iar primele relaxări s-au simțit cinci zile mai târziu.

Inițial, cehii au primit permisiunea de a ieși din case pentru a practica sporturi în aer liber, cu condiția distanțării fizice. Tot atunci, s-au deschis magazinele, piețele agroalimentare și reprezentanțele auto.

În 27 aprilie, s-au redeschis magazinele cu suprafața până în 2.500 de metri pătrați, școlile auto, sălile de fitness, librariile, bibloteciile, grădinile zoologice și botanice.

Ulterior, la data de 11 mai a venit cu noi relaxări în Cehia. Au fost deschise magazinele din malluri, frizeriile, terasele și muzeele.

Din 25 mai s-au redeschis și restaurantele, hotelurile, teatrele, baruri și cafenele.

În acest context, etapizarea revenirii la o viață normală nu a adus noi probleme legate de Covid-19 Cehiei.

Potrivit unor declarații făcute de ministrul ceh al Sănătății, Adam Vojtěch, limitarea treptată a restricțiilor anti-coronavirus în Republica Cehă nu a avut un impact negativ asupra numărului de noi cazuri de coronavirus și a ratei mortalității.

”Situația epidemiologică nu prezintă tendințe negative, iar Republica Cehă a gestionat bine întreaga situație, peste medie față de alte țări”, a declarat ministrul ceh al Sănătății.