Coronavirus: Franța va impune starea de urgență pentru a lupta cu al doilea val al pandemiei

Coronavirus: Franța va impune starea de urgență pentru a lupta cu al doilea val al pandemiei
Turnul Eiffel, Paris / Foto: Irina Mina

Președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat că oamenii trebuie să rămână în interior între orele 21:00 – 06:00 în Paris și alte opt regiuni pentru a controla răspândirea rapidă a noului coronavirus de tip SARS-CoV-2 în țară, transmite BBC.

Printre orașele în care se impune această măsură se numără: Ile-de-France, în Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix și Montpellier.

Decizia a fost luată miercuri dimineață în Consiliul de Miniștri.

Franța instituie din nou starea de urgență

Pandemia de coronavirus face victime de peste șapte luni de zile pe întreg globul, iar relaxarea măsurilor nu a dus la altceva decât la o creștere alarmantă a cazurilor de noi infecătir în mai multe țări ale globului. În acest context, președintele francez, Emmanuel Macron a decis că oameniitrebuie să rămână în caseîntre orele 21:00 – 06:00 în Paris și în alte opt orașe.De asemenea, a fost declarată o stare de urgență sanitară.

”Carantina va dura patru săptămâni și vom merge la Parlament pentru a o prelungi până la 1 decembrie. Șase săptămâni este timpul care ni se pare util”, a spus șeful statului.

Măsura va intra în vigoare începând de sâmbătă, 17 octombrie, și va dura cel puțin patru săptămâni, conform președintelui Macron.

De menționat este că în ultimele 24 de ore, în Franța au fost raportate22.951 de noi infecții cu virusul ucigaș care a declanșat o adevărată criză sanitară la nivel global.

În ultima perioadă, în mai toate țările membre ale Uniunii Europene (UE) au fost introduse noi măsuri de restricție pentru a luptaîmpotriva unui al doilea val de infecții.

De exemplu, în Olanda va intra în vigoare un blocaj parțial la 22:00 (20:00 GMT), iar cafenelele și restaurantele se vor închide în contextul pandemiei.

Și regiunea de nord-est a Spaniei, Catalonia, a declarat că barurile și restaurantele se vor închide pentru o perioadă de 15 zile,începând de joi.

Pe de altă parte, Cehia a închis deja școlile și barurile, deoarece țara are la acest moment cea mai mare rată de infectare din Europa, și anume 581,3 cazuri la 100.000 de persoane.

Guvernul italian a prelungitstărea de urgență până la sfârșitul lunii ianuarie, iar autoritățile competente au introdus noi restricţii în țară pe fondul creşterii numărului de infectaţi cucoronaviruscarea depăşit pragul de 7.000în ultimele 24 de ore.

Conform datelor furnizate de worldometers.info, în toată Europa, ratele de infecții sunt în creștere, Rusia raportând miercuri 14.321 de cazuri zilnice și alte 239 de decese.

Record de noi îmbolnăviri în Franța

Autoritățile franceze au raportat miercuri că numărul oamenilor tratați în spital pentru malaria declașată de noul virus ucigaș Covid-19 a depășit de pragul 9.100 pentru prima dată după 25 iunie, trendul continuând să crească, ceea ce ar putea face ca sistemul spitalicesc să fie copleșit, se tem experții, potrivit Reuters.

După două zile consecutive în care a trecut de 18.000 de noi cazuri de coronavirus, Franţa a înregistrat peste 20.300 în 24 de ore, conform bilanţului anunţat la sfârșitul săptămânii trecute de Agenţia Naţională de Sănătate Publică.

Starea de urgență sanitară, care fusese ridicată pe 10 iulie, oferă cadrul legal care permite anumite restricții, inclusiv carantina.

Ultima oră
14:16 - Surpriză la Pro TV: Cine era Cameleonul de la ”Masked Singer”. Mihaela Rădulescu: ”Toate indiciile duceau la el”
14:07 - Șefa Comisiei Europene vine luni la București pentru a prezenta evaluarea PNRR. Ursula von der Leyen se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu
14:05 - Gabriel Oprea, după trecerea în neființă a lui Ion Dobran, simbol al Armatei Române: A fost un model, ca militar și ca om, care și-a trăit viața după principii înalte. Nu va fi uitat
14:04 - 54 de localități au depășit incidența de 6 la mia de locuitori. Aici magazinele se închid la 18:00; cursurile se desfășoară online, este valabilă carantina de noapte
13:46 - Motivul pentru care Eric Clapton a cântat doar pentru vaccinați. Starul era un antivaccinist convins
13:46 - Numărul paturilor ATI pentru pacienții cu COVID a ajuns la peste 1.200. Doar 23 sunt libere în toată țara
13:33 - Nou bilanț COVID: 145 de decese numai în ultima zi / Încă 7.116 de persoane au fost testate pozitiv. 1.116 de pacienți sunt la Terapie Intensivă / 6 județe și Capitala, în scenariul roșu
13:28 - Marcel Ciolacu: Culmea tupeului! Să susţină vaccinarea obligatorie, când ei – guvernanţii, în frunte cu Iohannis încalcă orice restricţii
13:26 - Conferință CCIR -„Finanțarea verde: Cum asigurăm tranziția către o economie durabilă funcțională?”. Despre instrumentele dezvoltate de UE pentru finanțarea tranziției verzi
13:24 - Carla’s Dreams, care e şi jurat la „SuperStar” (Pro TV), a răspuns sincer la întrebarea: „Cine eşti tu, cu adevărat?”