CORONAVIRUS | Germania a actualizat lista ”zonelor de risc” din România. Sunt vizate 11 județe și Capitala

CORONAVIRUS | Germania a actualizat lista ”zonelor de risc” din România. Sunt vizate 11 județe și Capitala
foto: Pixabay

Germania a actualizat lista ”zonelor de risc” din România, în contextul evoluției pandemiei de coronavirus. Astfel, începând din data de 9 septembrie, autoritățile de la Berlin consideră Bucureltiul și alte 11 județe din țara noastră ca fiind ”zone de risc”, informează Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE), printr-un comunicat de presă.

Lista ”zonelor de risc” din România, actualizată de autoritățile din Germania

Concret, pe lista ”zonelor de risc”, din punctul de vedere al autorităților germane, figurează acum Bucureștiul și județele Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Dâmbovița, Iași, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vâlcea. Diferența față de datele din 3 septembrie este că județul Iași este nou introdus în această categorie, în timp ce Buzău, Galați și Vrancea au fost retrase de pe lista.

”Potrivit informărilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe anterior,județele retrase din listă până în prezent sunt următoarele: Buzău (la 09.09), Galați (la 09.09), Gorj (la 02.09), Ialomița (la 20.08), Mehedinți (la 20.08), Neamț (la 02.09), Timiș (la 20.08) și Vrancea (la 09.09)”, se arată în comunicatul citat.

Ce reguli trebuie să respecte persoanele care intră în Germania venind din zonele de risc

Potrivit reprezentanților MAE, românii care intră pe teritoriul german venind din zonele de risc trebuie să completeze un„formular de debarcare”Public Health Passenger Locator Form, care poate fi găsit AICI.

De asemenea, indiferent de cetățenie, toate persoanele care intră în Germania, ”după ce s-au aflat într-una din «zonele de risc» oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire, sunt obligate să efectueze autoizolarea la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire”.

Exceptate de la această obligație sunt persoanele care ”prezintă un test biologic molecular pentru COVID-19 cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 48 de ore anterior intrării în Germania, printr-un certificat medical tradus în limbile germană sau engleză care trebuie păstrat cel puțin 14 zile după intrare”, precum și persoanele care vor efectua un test ”în cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul Republicii Federale Germania, cu obligația de a respecta strict autoizolarea la domiciliu până la comunicarea rezultatului negativ al testării”.

Testarea pentru infecția cu noul coronavirus poate fi efectuată pe aeroport, gratuit, la medicul de familie sau la autoritățile locale de sănătate, mai multe informații putând fi obținute la linia telefonică dedicată 116 117.

Aceste situații de excepție nu se aplică în cazul celor care prezintă simptome specifice infecției cu noul coronavirus, atunci devenind obligatorie perioada completă de autoizolare chiar dacă persoanele în cauză prezintă testul negativ efectuat cu cel mult 48 de ore anterior intrării în Germania sau dacă efectuează acest test, cu rezultat negativ, în cel mult 72 ore de la intrarea pe teritoriul german.

Toate aceste reguli nu se aplică în cazul celor care doar tranzitează teritoriul Germaniei. Însă, în timpul tranzitului ”este necesară evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane și respectarea măsurilor specifice de protecție (distanțare socială, igienă, mască), fiind permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu și cele de tip turistic, vizite ș.a.”

Cei care nu respectă regulile privind testarea, măsura autoizolării sau condițiile de tranzit riscă amenzi de până la 25.000 de euro, se mai arată în comunicatul citat.