CORONAVIRUS | Italienii spun că afacerile lor sunt în pericol din cauza carantinei impuse pentru români

CORONAVIRUS | Italienii spun că afacerile lor sunt în pericol din cauza carantinei impuse pentru români
Foto: Pixabay

Din cauza creșterii alarmante a cazurilor de coronavirus, România a fost trecută pe ”lista neagră” a mai multor state, astfel că, românii care doresc să călătorească în unele dintre acele țări trebuie să respecte anumite măsuri de prevenție. În acest context, Italia a impus românilor care ajung în stat carantină.

Cu toate acestea, oamenii de afaceri din provincia Veneto sunt nemulțumiți și, în același timp, îngrijorați, după ce ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a anunţat, la sfârșitul săptămânii trecute, instituirea carantinei de 2 săptămâni pentru toate persoanele care ajung din România și Bulgaria.

Italieni: Afacerile sunt în pericol din cauza carantinei impuse pentru români

Mario Moretti Polegato, un important om de afaceri italian și consul general onorific al României la Treviso a declarat că „se vorbea de asta (impunerea carantinei pentru persoanele care ajung din România și Bulgaria, n.r.) de câteva zile, dar viteza cu care a fost emis ordinul ne-a surprins”, scrie corrieredelveneto.corriere.it.

Acesta a adăugat că măsura va afecta foarte multe întreprinderi mici și mijlocii din regiunea Veneto, din diverse domenii de activitate, pornind de la agricultură și până la modă, servicii, turism, prelucrarea metalelor și alte domenii din industrie.

Mario Moretti Polegato a afirmat că măsura este un inconvenient nu numai pentru cei care se bazează pe muncitorii sezonieri, ci și pentru afacerile care depind de materiile prime care provin din România și Bulgaria.

„Pentru multe companii această situație poate deveni problematică situaţia și se poate ajunge până la stoparea producției”, a declarat el.

Luca Serena, președintele Confindustria Est Europa, a menționat că trei mii de întreprinderi mici și mijlocii din regiunea Veneto au înființat sucursale sau fabrici țări din estul Europei, cu 80-90.000 de angajați, mai ales în sectoarele de modă, încălțăminte și mobilier.

„Toate aceste activităţi sunt supravegheate și cel puțin o dată pe lună cineva călătoreşte între cele două țări, pentru a verifica situația… Este adevărat că România se confruntă cu un vârf în epidemia de Covid-19 și nimeni nu vrea să pună în pericol sănătatea publică, însă această măsură poate provoca prejudicii imense. Multe companii ar putea să-și producția… În locul carantinei se putea dispune efectuarea testului cu cel mult 48 de ore de venire sau plecare, iar asta ar fi protejat și sănătatea, și economia”, a spus Luca Serena.

România, pe lista țărilor care îngrijorează Europa

Tot mai multe state condiționează intrarea românilor pe teritoriile lor, de teama infectărilor cu coronavirus.

Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia și Ungaria interzic accesul românilor sau impun restricții.

Presa internațională se teme că România va deveni “Brazilia Europei”, îngrijorându-se din cauza crizei sanitare în care ne afundăm, în timp ce majoritatea țărilor ne impun restricții de călătorie.

Publicația Le Figaro susține că numărul mare de cazuri generează preocupări, mai multe ţări anunţând restricţii pentru cetăţenii români.

„La sfârşitul stării de urgenţă, la jumătatea lunii mai, rata de infectare (procentul noilor cazuri pozitive în raport cu numărul testelor efectuate) scăzuse la 1,79%. A crescut de atunci, neîntrerupt, ajungând la o medie de 5,53% la sfârşitul săptămânii trecute. Între 26 şi 27 iulie, rata de infectare aproape s-a dublat (de la 7,40% la 14,58%), în timp ce zeci de mii de români, în plină formă, s-au testat pentru că au nevoie de un certificat «Covid-negativ» pentru a merge în vacanţă în Grecia. Rata de infectare s-ar situa în realitate în jurul nivelului de 22%, deoarece aceste persoane nu ar fi fost testate deloc fără această obligaţie impusă de Grecia acum două săptămâni şi de Austria şi Cipru de luni. Ciprul, Finlanda, Lituania şi R.Moldova blochează de acum înainte frontierele pentru români, cu excepţia situaţiilor în care vin la studii sau la lucru. Aproximativ un milion de români lucrează în Italia, în principal în sectorul construcţiilor şi în servicii de îngrijire la domiciliu. Cei mai mulţi dintre ei îşi petrec acum vacanţele în ţară şi sunt îngrijoraţi pentru viitor, existând riscul ca Italia să înăsprească criteriile de acces începând din 31 iulie”, notează Le Figaro.

Ultima oră
20:19 - Accident cumplit în județul Prahova. Patru persoane, printre care și un bebeluș, au fost transportate la spital (VIDEO)
20:01 - Mamă, tată și fiu, răpuși de COVID-19 în aceeași zi. Cei trei erau nevaccinați și ajunseseră la spital în stare foarte gravă / Managerul SJU Giurgiu: Marea majoritate a cazurilor vin în ultimul moment (VIDEO)
19:37 - Probleme pentru Selly! Mesajul transmis de vlogger în toiul nopții: „Ne asigurăm că pe viitor nu mai încearcă nimeni să mă rănească sau să mă omoare…”
19:17 - 59.319 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care aproape 31.900 cu prima doză
18:56 - Ratingul României, reconfirmat de agențiile Standard & Poor`s și Moody`s. Perspectiva, stabilă
18:29 - Dan Tanasă: AUR va iniția procedurile parlamentare pentru controlul averii președintelui Klaus Iohannis
18:12 - Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național
18:01 - Raed Arafat (DSU): Trebuie oprit microfonul tuturor celor care dezinformează și spun oamenilor să nu se vaccineze, pur și simplu
17:42 - O pacientă COVID-19 a murit în timp ce era transferată în Ungaria / România a trimis și personal medical pentru a facilita comunicarea cu familiile persoanelor transferate
17:23 - Cristian Diaconescu: România rămâne pe ultima treaptă de rating recomandat investițiilor. Agențiile Moody` și Standard & Poor`s nu laudă Guvernul, iar ratingul stabil nu se datorează unor politici deștepte