CORONAVIRUS | Machu Picchu se redeschide după închiderea de opt luni

CORONAVIRUS | Machu Picchu se redeschide după închiderea de opt luni
Foto: Pixabay

Machu Picchu, orașul antic situat în munții Anzi, s-a redeschis după aproape opt luni de închiderea cauzată de izbucnirea pandemiei de coronavirus.

Autoritățile peruviene au organizat duminică un ritual incan pentru a mulțumi zeilor, deoarece atracția turistică majoră se poate redeschide vizitatorilor, scrie BBC.

Numărul va fi limitat doar la 675 de turiști pe zi din motive de siguranță, aproximativ 30% din capacitatea anterioară.

Cetatea a fost desemnată situl Patrimoniului Mondial UNESCO în 1983.

Redescoperit în 1911 de un explorator american, site-ul este cea mai recunoscută ruină din Imperiul Inca, care a dominat Anzii din anii 1430 până în anii 1530.

Arheologii cred că Machu Picchu, adică un munte vechi în quechua, a fost construit ca moșie în secolul al XV-lea pentru împăratul incaș Pachacuti. A fost abandonat un secol mai târziu, când invadatorii spanioli au cucerit și colonizat regiunea.

Acum este o atracție majoră pentru industria turismului din Peru. Zeci de mii de oameni din regiunea muntoasă Cusco se bazează pe vizitatori pentru mijloacele lor de trai și au suferit din cauza închiderii cauzată de Covid-19.

Reporterii și turiștii au sosit duminică dimineață la ceremonie după o călătorie de 90 de minute din satul incan Ollantaytambo.

„Astăzi, Machu Picchu se redeschide”, a declarat ministrul comerțului exterior și turismului, Rocio Barrios, într-un discurs. Noile protocoale de sănătate și siguranță arată că se deschid „cu responsabilitate și mare prudență”, a adăugat el.

Un călător a putut totuși să viziteze site-ul în timpul închiderii sale. Turistul japonez Jesse Katayama a călătorit în Peru pentru a vedea Machu Picchu în martie, dar a fost blocat în apropiere când au fost impuse măsuri de blocare.

Oficialii de luna trecută i- au acordat domnului Katayama permisiunea de a vedea atracția după ce a depus o cerere specială.