CORONAVIRUS | Noi măsuri restrictive în Germania. Lockdown național extins până pe 31 ianuarie

CORONAVIRUS | Noi măsuri restrictive în Germania. Lockdown național extins până pe 31 ianuarie
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Noi măsuri pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19 au fost adoptate pe teritoriul Germaniei, în cadrul unui lockdown planificat, ce va fi menținut până pe 31 ianuarie, scrie CNBC.

Noi măsuri restrictive în Germania

Începând de luni, 11 ianuarie, se aplică următoarele măsuri:

În afara propriei gospodării, întâlnirile private ar trebui permise numai cu o altă persoană care nu locuiește în gospodărie. Limita superioară de 5 persoane nu va mai fi aplicată, așa cum era stabilit anterior.

Deschiderea școlilor și a grădinițelor se va face treptat, cel mai devreme din luna februarie. Pentru școli și grădinițe, rezoluția propusă prevede ca măsurile actuale să fie menținute până la sfârșitul lunii ianuarie.

În acest sens, Ministerul Educației solicită un model de deschidere “pas cu pas” al școlilor și grădinițelor. Astfel, clasele 1-6 pot fi readuse la cursurile “față în față” de la începutul lunii februarie, iar lecțiile hibride care alternează între lecțiile față în față și lecțiile la distanță vor fi posibile pentru celelalte clase.

Guvernul dorește să reglementeze prin lege ca indemnizatia de boală pentru copii – Kinderkrankengeld – să fie acordată suplimentar pentru încă 10 zile pentru fiecare părinte în 2021 (20 de zile suplimentare pentru părinții singuri). Dreptul ar trebui să se aplice și cazurile în care copilul trebuie îngrijit acasă, deoarece școala, grădinița, clasa sau grupul sunt închise din cauza pandemiei sau pentru că prezența la clasă a fost suspendată.

Cea mai mare schimbare este posibila introducere a unei raze limitate de circulație. Proiectul este destinat să se permită adoptarea măsurii suplimentare în cazul unei incidențe de 7 zile de peste 200 de infecții noi la 100.000 de locuitori într-o regiune.

Practic, se menționează în mod explicit stabilirea unei raze de mișcare restricționată la 15 kilometri în jurul locului de reședință.

Părăsirea zonei din jurul locului de reședință poate fi posibilă numai cu un motiv valid.

Cumpărăturile, călătoriile și excursiile de o zi nu sunt în mod explicit un motiv bun pentru a părăsi raza de mișcare.

De asemenea, rezoluția propusă abordează și începutul vaccinării, care a fost criticată ca fiind prea lentă.

„În cursul lunii ianuarie, tuturor rezidenților din unitățile de îngrijire li se va oferi o ofertă de vaccinare”.

Pentru intrările din zonele cu risc ridicat în Germania, pe lângă obligația existentă de carantină de 10 zile, care poate fi reziliată după 5 zile, de îndată ce va fi prezentat rezultatul testului negativ, va mai fi introdusă o cerință suplimentară de testare la intrare (strategia de 2 teste).

Guvernul subliniază din nou evitarea călătoriilor în zonele cu risc ridicat fără un motiv valid și, pe lângă obligația de testare și carantină, există și obligația de a vă înregistra digital la intrarea în Germania din zonele de risc.

Ultima oră
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință
20:22 - Vasile Bănescu (BOR): În absența valorilor tari, o societate face implozie. Omul de astăzi nu mai are legătură cu omul curajos de altădată care a trecut prin necesitudini crunte ale istoriei (VIDEO)
20:00 - De ce s-au despărțit Delia Matache și Edi Iordănescu, omul care ar urma să preia postul de selecționer al echipei naționale de fotbal