CORONAVIRUS | Număr record de decese în Iran: 221 de morți raportați într-o singură zi

CORONAVIRUS | Număr record de decese în Iran: 221 de morți raportați într-o singură zi
Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C

Iranul raportează un nou număr record de decese de o singură zi înregistrate la persiane infactate cu noul coronavirus, respectiv 221, pe fondul creșterii cazurilor în ultimele săptămâni.

„Din păcate, în ultimele 24 de ore, am pierdut 221 dintre compatrioții noștri în boala COVID-19”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Sima Sadat Lari, într-o conferință de presă televizată, care a adăugat că „Numărul morților a ajuns acum la 12.305”.

Iranul, țara din Orientul Mijlociu cel mai puternic lovită de pandemie, a suferit un nou impuls în ceea ce privește numărul de infecții și decese zilnice în ultimele săptămâni, deoarece măsurile impuse pentru limitarea răspândirii pandemiei de SARS-CoV-2 au fost relaxate pentru a ajuta economia să reînvie, scrie arabnews.com.

Președintele Hassan Rouhani a lansat sâmbătă noi măsuri pentru a încerca să reducă răspândirea virusului. El a spus că iranienilor care nu poartă măști li se vor refuza serviciile de stat și locurile de muncă care nu respectă protocoalele de sănătate – inclusiv distanțarea socială – vor fi închise timp de o săptămână.

Iran se confruntă cu al doilea val de infecții

Reamitim că, la începutul lunii iunie, Iranul a raportat cel mai mare număr de infecții de coronavirus zilnice în două luni, o creștere care s-a apropiat de nivelurile maxime ale lunii martie și a sugerat că țara cea mai afectată de pandemie din Orientul Mijlociu este în zona unui al doilea val.

Iranul a început să relaxeze măsurile de blocare impuse pentru prevenirea răspândirii pandemiei de SARS-CoV-2 la începutul lunii aprilie pentru a salva o economie răpusă de virus, deja slăbită de sancțiunile pe care SUA refuză să le ușureze în fața crizei de sănătate. La acel moment, numărul total de cazuri era de 70.029.

Izbucnirea focarului în stat a forțat Iranul să facă solicitări pentru împrumutul Fondului Monetar Internațional pentru prima dată din 1960, a declanșat o vânzare importantă a activelor statului și a determinat autoritățile să emită datorii interne.

Un om de afaceri care lucrează în industria conferințelor a spus, la acel moment, că autoritățile au fost de asemenea vinovate pentru creșterea cazurilor.

„Guvernul ar trebui să ofere infrastructura pentru educarea oamenilor asupra coronavirusului și, în același timp, oamenii ar trebui să respecte măsurile mai responsabil”, a spus acesta. El a adăugat că „oamenii nu au prea înțeles gravitatea problemei”.

Nouă dintre cele 31 de provincii din Iran au fost considerate atunci „zone roșii” sau au purtat un avertisment de alertă antivirus, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Acestea au inclus provinciile de frontieră Khuzestan , în sud-vestul Iranului, bogat în petrol, și Sistan-Balucestan, în sud-est, care mărginește atât Afganistanul cât și Pakistanul și găzduiește o minoritate semnificativă a populației sunnite. Provincia Khorasan Razavi, sediul unui venerat shiit și provinciile Iranului de Vest și Azerbajian, care se limitează cu Turcia, Armenia și Republica Azerbaidjan, au raportat, de asemenea, cazuri crescute, a spus Jahanpur.

Iranul a redeschis moscheile din zonele cu risc epidemiologic scăzut

La începutul lunii mai, Guvernul iranian a deschis majoritatea moscheilor din zonele țării cu risc scăzut de răspândire a pandemiei de coronavirus.

Mai precis, lăcașurile de cult și-au deschis porțile în 132 de divizii administrative ale țării, adică o treime dintre ele.

Ultima oră