Coronavirus: Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia. Compania a anunțat inițial că va opri temporar testele pe oameni

Coronavirus: Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia. Compania a anunțat inițial că va opri temporar testele pe oameni
Foto: Pixabay.com

Agenţia Naţională de Supraveghere Sanitară (ANVISA) din Brazilia a informat miercuri că vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de compania AstraZeneca, nu a produs „efecte adverse grave” în cazul pacienţilor testaţi în această ţară. Anunțul are loc în contextul în care testele au fost suspendate temporar, potrivit Reuters.

„În Brazilia nu există date privind efecte adverse grave în cazul voluntarilor. ANVISA a fost în contact cu laboratorul AstraZeneca pentru a avea acces la toate informaţiile”, notează într-un comunicat agenţia braziliană.

AstraZeneca a comunicat în această săptămână decizia sa de a întrerupe temporar testele clinice ale vaccinului dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford şi testat în mai multe ţări precum SUA, Brazilia sau Africa de Sud, ca urmare „a unei boli potenţial inexplicabile” survenită la unul dintre pacienţi.

AstraZeneca anunțase anterior oprirea testelor

ANVISA a precizat că a fost informată de decizia laboratorului marţi seară şi a asigurat că se află de atunci în dialog cu alte autorităţi de reglementare a medicamentelor din lume.

Autoritatea de reglementare a sănătății din Brazilia, ANVISA, a declarat marți că AstraZeneca PLC a anunțat suspendarea studiilor globale pentru un vaccin împotriva coronavirusului, care a inclus un studiu clinicla în Brazilia.

AstraZeneca a informat direct ANVISA despre suspendare, a declarat autoritatea de reglementare, adăugând că așteaptă detalii suplimentare cu privire la motivul pentru care au fost oprite studiile.

AstraZeneca a demarat testele corespunzătoare fazei 3 a potenţialului său vaccin împotriva noului coronavirus în Brazilia la sfârşitul lunii iunie şi, aşa cum se arată într-un comunicat al Universităţii Federale din Sao Paolo (Unifesp), studiul „avansează cum era de aşteptat”.

Imbolnavirea cu vaccinul dezvoltat de CompaniaAstraZenecaSi Universitatea Oxford a fost raportata la un pacient din Marea Britanie si a fost caracterizata drept o „reactie adversa serioasa”.

Aceasta sintagma implicã, de regulã, necesitatea spitalizarii, insa asteptarile sunt ca pacientul sa-si revina.

Imbolnavirea ar fi, insa, potrivit specialiștilor, o parte normala din procesul de testare al unui nou vaccin.

Ce spune președintele Klaus Iohannis despre acest caz

Despre acest caz a vorbit și președintele Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe de presă. Președintele a declarat că nu se aștepta ca un vaccin împotriva coronavirusului să fie dezvoltat anul acesta, citând chiar și un raport al Organizației Mondiale a Sănătății.

„OMS a spus că e foarte puțin probabil să avem un vaccin în 2020. Companiile farma lucrează foarte intens, UE a oferit sprijin financiar pentru companii. Rezultatul final îl vom ști când primul vaccin aprobat va fi pe piață”, a menționat președintele.

Ultima oră
13:06 - Emma Răducanu este aşteptată, alături de Simona Halep, la Cluj-Napoca. Transylvania Open 2021 adună mari nume din topul WTA
13:01 - Marcel Ciolacu: Alegerile anticipate sunt singura varianta. Nu credeam că se poate reseta coaliția (VIDEO)
13:01 - Marcel Ciolacu: Dacă trece moțiunea depusă de USR PLUS și AUR, Florin Cîțu va sesiza din nou CCR și va reveni prim-ministru. Cei care au depus-o trebuie să o retragă (VIDEO)
12:48 - Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Este o decizie înțeleaptă ca de obicei. Nu se întâmplă ce au sperat guvernanții că această moțiune va fi scoasă de pe ordinea de zi (VIDEO)
12:34 - Liliana Mocanu și fiica ei, infectate cu COVID-19. Actrița din Las Fierbinți nu este vaccinată: Nu pot dormi, mă dor toate
12:30 - CCR a admis sesizarea Guvernului Cîțu privind moțiunea de cenzură, dar a stabilit că dezbaterea și votul trebuie să aibă loc (surse)
12:24 - Cu ce cadou a mers Ion Ţiriac la Simona Halep în ziua în care sportiva a împlinit 30 de ani (FOTO)
12:21 - PSD depune propria moțiune de cenzură. Sorin Grindeanu: Cealaltă moțiune are probleme pentru că există acel conflict de natură constituțională
12:18 - Radu Țincu: Secțiile ATI din București, supraaglomerate. Creșterea va continua în perioada următoare. Suntem supărați când se introduc restricții, dar am ales să ne vaccinăm într-un procent extrem de redus și să sfidăm regulile (VIDEO)
12:13 - A murit unul dintre condamnații în dosarul triplei crime de la Stoenești. Doru Durleci era încarcerat la Craiova: „A fost lăsat să zacă precum un câine”