Coronavirus: Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia. Compania a anunțat inițial că va opri temporar testele pe oameni

Coronavirus: Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia. Compania a anunțat inițial că va opri temporar testele pe oameni
Foto: Pixabay.com

Agenţia Naţională de Supraveghere Sanitară (ANVISA) din Brazilia a informat miercuri că vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de compania AstraZeneca, nu a produs „efecte adverse grave” în cazul pacienţilor testaţi în această ţară. Anunțul are loc în contextul în care testele au fost suspendate temporar, potrivit Reuters.

„În Brazilia nu există date privind efecte adverse grave în cazul voluntarilor. ANVISA a fost în contact cu laboratorul AstraZeneca pentru a avea acces la toate informaţiile”, notează într-un comunicat agenţia braziliană.

AstraZeneca a comunicat în această săptămână decizia sa de a întrerupe temporar testele clinice ale vaccinului dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford şi testat în mai multe ţări precum SUA, Brazilia sau Africa de Sud, ca urmare „a unei boli potenţial inexplicabile” survenită la unul dintre pacienţi.

AstraZeneca anunțase anterior oprirea testelor

ANVISA a precizat că a fost informată de decizia laboratorului marţi seară şi a asigurat că se află de atunci în dialog cu alte autorităţi de reglementare a medicamentelor din lume.

Autoritatea de reglementare a sănătății din Brazilia, ANVISA, a declarat marți că AstraZeneca PLC a anunțat suspendarea studiilor globale pentru un vaccin împotriva coronavirusului, care a inclus un studiu clinicla în Brazilia.

AstraZeneca a informat direct ANVISA despre suspendare, a declarat autoritatea de reglementare, adăugând că așteaptă detalii suplimentare cu privire la motivul pentru care au fost oprite studiile.

AstraZeneca a demarat testele corespunzătoare fazei 3 a potenţialului său vaccin împotriva noului coronavirus în Brazilia la sfârşitul lunii iunie şi, aşa cum se arată într-un comunicat al Universităţii Federale din Sao Paolo (Unifesp), studiul „avansează cum era de aşteptat”.

Imbolnavirea cu vaccinul dezvoltat de CompaniaAstraZenecaSi Universitatea Oxford a fost raportata la un pacient din Marea Britanie si a fost caracterizata drept o „reactie adversa serioasa”.

Aceasta sintagma implicã, de regulã, necesitatea spitalizarii, insa asteptarile sunt ca pacientul sa-si revina.

Imbolnavirea ar fi, insa, potrivit specialiștilor, o parte normala din procesul de testare al unui nou vaccin.

Ce spune președintele Klaus Iohannis despre acest caz

Despre acest caz a vorbit și președintele Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe de presă. Președintele a declarat că nu se aștepta ca un vaccin împotriva coronavirusului să fie dezvoltat anul acesta, citând chiar și un raport al Organizației Mondiale a Sănătății.

„OMS a spus că e foarte puțin probabil să avem un vaccin în 2020. Companiile farma lucrează foarte intens, UE a oferit sprijin financiar pentru companii. Rezultatul final îl vom ști când primul vaccin aprobat va fi pe piață”, a menționat președintele.

Ultima oră
22:20 - A treia extragere la Loteria Vaccinării. Au fost anunțați câștigătorii premiilor din această săptămână
22:11 - Radu Țincu: Autoritățile europene, îngrijorate de riscul ca pandemia să evolueze din România și în Europa. Țara noastră riscă să genereze o nouă variantă virală. OMS va propune restricții (VIDEO)
21:44 - Radu Țincu: E vaccinată 47% din populația lumii și nu s-a întâmplat nimic cu nimeni / Când un medic spune că vaccinarea nu e soluția, deși a fost aprobată de toate forurile internaționale, trebuie își piardă calitatea de medic (VIDEO)
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile
20:40 - Guvernul Dacian Cioloș și-a stabilit componența. Cum arată lista de miniștri cu care va merge USR în Parlament
20:36 - Dezastru în sudul Indiei din cauza inundațiilor: Zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute, iar viiturile și alunecările de teren au devastat comunitățile din regiune (VIDEO)
20:06 - O scriitoare spaniolă de succes era de fapt… trei bărbați. Aceștia au ieșit din anonimat după ce au câștigat un premiu literar de un milion de euro
19:37 - 41.566 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 22.629 cu prima doză. România ar putea trece luni de 6 milioane de persoane vaccinate cu măcar o doză
19:20 - Ea este concurenta căreia Carla`s Dreams i-a promis 100.000 de euro!