COVID-19: Marea Britanie se pregătește de restricții tot mai dure după ce numărul deceselor cauzate de coronavirus a explodat

COVID-19: Marea Britanie se pregătește de restricții tot mai dure după ce numărul deceselor cauzate de coronavirus a explodat
foto: Hepta.ro / DPA Images / Stefan Rouuseau

Marea Britanie se va confrunta cu o rată de deces în creștere exponențială din cauza COVID-19 în decurs de câteva săptămâni, cu excepția cazului în care guvernul Boris Johnson se îndreaptă urgent către noi restricții pentru a opri un al doilea val de focar care se extinde rapid, au declarat luni medicii de rang înalt din țară.

Regatul Unit are deja cel mai mare număr oficial de morți din cauza COVID-19 din Europa – și al cincilea ca mărime din lume – în timp ce împrumută sume record în încercarea de a pompa bani de urgență în economia deteriorată, scrie cbc.ca.

Dar noile cazuri COVID-19 cresc cu cel puțin 6.000 pe zi în Marea Britanie, potrivit datelor statistice, internările în spitale se dublează la fiecare opt zile, iar sistemul de testare este sub presiune.

Chris Whitty, specialistul pe probleme medicale al guvernului, și Patrick Vallance, consilierul său științific, au avertizat că, dacă este lăsată fără restricții, epidemia va ajunge la 50.000 de cazuri noi pe zi până la jumătatea lunii octombrie.

„Dacă acest lucru a continuat de-a lungul drumului … numărul deceselor direct cauzat de COVID-19 … va continua să crească, potențial pe o curbă exponențială. Asta înseamnă dublarea multiplă a cazurilor și puteți trece rapid de la un număr destul de mic la unul foarte mare „, a spus Whitty.

„Dacă nu facem suficient, virusul va decola. Și în acest moment, aceasta este calea pe care suntem clar și dacă nu schimbăm cursul, atunci ne vom găsi într-o situație foarte dificilă.”

Virusul se răspândește în toate zonele țării și mai puțin de 8% din populație are anticorpi împotriva sa, deși în Londra, aproximativ 17% din populație poate avea anticorpi, a spus Vallance.

Viteza de acțiune este urgent necesară, au spus Vallance și Whitty, adăugând că, pe măsură ce iarna se apropia, problema COVID-19 va bântui Marea Britanie cel puțin încă șase luni.

Secretarul pentru sănătate, Matt Hancock, a declarat că restricțiile vor fi diferite de această dată. Guvernul dorește să împiedice socializarea, dar școlile și multe locuri de muncă vor rămâne deschise.

Întrebat despre Crăciun și dacă oamenii vor putea să-și îmbrățișeze rudele, el a spus că vrea să fie cât mai normal posibil. „Dacă acest lucru rămâne fără control acum, va trebui să luăm măsuri mai grele în viitor”, a spus Hancock.