COVID-19: Turcia iese din lockdown național, dar menține restricțiile de călătorie în timpul nopții

COVID-19: Turcia iese din lockdown național, dar menține restricțiile de călătorie în timpul nopții
Foto: pixabay

Turcia a renunțat începând de luni la lockdown instituit la nivel naţional pentru a opri răspândirea pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii în cursul săptămânii şi în weekend vor rămâne în vigoare, scrie Agerpres.

Începând de luni, în Turcia, centrele comerciale vor fi deschise în timpul săptămânii, restaurantele şi cafenelele sunt limitate doar la mâncare de luat acasă şi servicii de livrare.

Cinematografele, facilităţile sportive şi barurile rămân închise. Şcolile vor continua cu programele lor de învăţare la distanţă.

Deşi multe restricţii din timpul zilei sunt relaxate până la 1 iunie, rezidenţii trebuie să stea acasă între orele 21:00 şi 05:00 în timpul săptămânii, precum şi întreg weekendul, cu excepţii precum mersul pe jos către cea mai apropiată piaţă de cumpărat alimente.

Lockdown-ul de 17 zile a fost impus după ce noile infecţii zilnice au depăşit maximum istoric de peste 60.000 în aprilie, în timp ce ritmul vaccinărilor a încetinit.

După impunerea carantinei, numărul de cazuri zilnice s-a micșorat puternic, ajungând la aproximativ 11.000 pe zi, dar totuși peste limita de 5.000 pe care Erdogan și stabilit-o la începutul carantinei.

În jur de 10,8 (13% din populația țării) milioane de oameni au fost vaccinați complet, în Turcia, iar 14,9 milioane au fost imunizați doar cu prima doză de ser.