Cozi imense în prag de Ajun. Mii de români sunt blocați la granița dintre Marea Britanie și Franța. MAE, precizări de ultimă oră. Comisarul european Adina Vălean critică francezii pentru restricțiile dure (VIDEO)

Cozi imense în prag de Ajun. Mii de români sunt blocați la granița dintre Marea Britanie și Franța. MAE, precizări de ultimă oră. Comisarul european Adina Vălean critică francezii pentru restricțiile dure (VIDEO)

Haos la granița dintre Marea Britanie și Franța. În jur de 1.400 de români sunt blocați, din cauza procedurii de testare anti-COVID-19.

Oana Darie, purtătorul de cuvânt de la MAE, a oferit informații de ultimă oră despre situația de la granița dintre Marea Britanie și Franța, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministerul Afacerilor Externe din România, precizări despre blocajul din Marea Britanie

Rezultatele testelor pentru identificarea COVID-19 sunt oferite în 40 de minute. Mai multe informații despre situația de la granița UK a oferit MAE prin intermediul unui comunicat de presă.

„În continuarea informațiilor comunicate cu privire la soluția agreată de către autoritățile franceze și britanice în vederea deblocării situației generate la frontiera dintre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord și Republica Franceză, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Conform informațiilor comunicate de către autoritățile britanice cu privire la procedura de testare pentru infecția cu COVID-19 în vederea permiterii intrării pe teritoriul francez, testarea este gratuită și este efectuată doar în cadrul centrelor special amenajate de către guvernul britanic prin intermediul personalului din sistemul medical britanic de sănătate (NHS). De asemenea, programul de testare va fi efectuat non-stop (24h din 24, 7 zile din 7), inclusiv în perioada sărbătorilor.

Șoferii de tir care se îndreaptă spre Portul Dover trebuie să se deplaseze la Manston (postcode CT12 5FE) într-o zonă de așteptare, urmând a fi testați în centrul de acolo, iar șoferii în drum spre Eurotunnel trebuie să se deplaseze la Junction 8 de pe autostrada M20 și să se așeze la rândul de așteptare pentru a fi testați la locația stabilită de autoritățile britanice.

Pe durata efectuării testării în locațiile din Manston și Junction 8 de pe M20, șoferii de camioane trebuie să rămână tot timpul în vehicul și să păstreze regulile de distanțare socială.

Conform autorităților britanice, rezultatul testului pentru șoferii de camion se obține în 40 minute. În cazul unui rezultat negativ, persoana va fi direcționată către punctul de îmbarcare, iar în cazul în care rezultatul este pozitiv, reprezentanți ai autorităților vor informa persoanele testate pozitiv cu privire la locația unde urmează să rămână în autoizolare timp de 10 zile, costurile cazării fiind suportate de statul britanic.

Autoritățile britanice recomandă șoferilor de camioane să nu părăsească vehiculul și să nu încerce să se testeze la altă locație, decât cele indicate mai sus pentru a evita crearea unor blocaje suplimentare.

De asemenea, autoritățile britanice au reiterat recomandarea către șoferii de camioane care nu au ajuns încă în comitatul Kent să nu continue călătoria până la anunțuri ulterioare privind decongestionarea zonei, întrucât persistă întârzieri și disfuncționalități majore la Portul Dover și la Eurotunnel (detalii la https://www.gov.uk/government/news/covid-19-testing-for-hgv-drivers-using-the-port-of-dover-or-eurotunnel).

Suplimentar față de cele două centre de testare pentru șoferii de camion, guvernul britanic a mai pus la dispoziție o locație de testare destinată persoanelor care călătoresc cu autocare sau în regim propriu. Centre COVID-19 Drive-through si Walk In Testing Sites se află la:

Ashford

Centrul COVID-19 Drive-through Testing Site – Ashford (Victoria Road Car Park) – Victoria Rd, Ashford, TN23 7HE

Maidstone

COVID-19 Drive-through Testing Site – Maidstone – Cumberland Ave, Maidstone, ME15 7JN

Folkestone

COVID-19 Drive-through Testing Site – Folkestone -(the Stadium Car Park) Aldridge Rd, CT20 3EN

Margate

COVID-19 Walk-through Testing Site – Margate (Dreamland Car Park) – Dreamland Car Park, Margate CT9 1X

Ministerul Afacerilor Externe precizează că în cursul serii de ieri o echipă din cadrul Secției Consulare a Ambasadei României la Londra și de voluntari a fost din nou prezentă în Folkestone și în regiunea Dover pentru a acorda asistență cetățenilor români staționați în aceste zone. Astfel, reprezentanții misiunii diplomatice au informat cetățenii români cu privire la procedura de testare pentru infecția cu COVID-19 organizată de autoritățile britanice și au depus demersuri pentru facilitarea deplasării acestora către punctele de testare. De asemenea, echipa consulară a distribuit apă și alimente și a acordat asistență consulară la fața locului pentru cetățenii români care și-au pierdut documentele. Astăzi, echipa Ambasadei se deplasează în Portul Dover și în zonele adiacente”, a transmis MAE.

Adina Vălean critică restricțiile impuse de Franța

Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean a criticat Franța pentru noile restricții impuse, în contextul COVID-19, după ce aproximativ 10.000 de șoferi europeni de camioane au pierdut ore în șir la graniță.

„Am solicitat măsuri proporţionale şi nediscriminatorii, precum şi ridicarea restricţiilor ce afectează şoferii de camion (…)

Regret faptul că Franţa nu a urmat recomandările noastre”, declarat Adina Vălean.

Peste 50 de state de pe glob au impus noi restricții călătorilor din Marea Britanie, după descoperirea noii tulpini de COVID-19. Restricțiile cu cel mai puternic impact sunt cele din Franța. Cursele trenurilorși feriboturilorcare traversează Canalul au fost suspendate timp de 48 ore. Astfel, au fost provocate blocaje masive pe șosele.