”Creierul” atentatelor de la Paris plănuia atacuri asupra mijloacelor publice de transport și a unor obiective evreieşti din Franţa

”Creierul” atentatelor de la Paris plănuia atacuri asupra mijloacelor publice de transport și a unor obiective evreieşti din Franţa
Foto: businessinsider.com

Noi dezvăluiri în ancheta atentatelor de la Paris din 13 noiembrie. Teroristul Abdelhamid Abaaoud, care este considerat „creierul” atacurilor, mai plănuia atentate asupra mijloacelor publice de transport, dar şi a unor obiective evreieşti din Franţa. Între timp, Poliţia belgiană a făcut publice noi informaţii despre un al cincilea suspect, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare.

Un martor le-a povestit anchetatorilor că Abdelhamid Abaaoud voia să comită un atac în cartierul financiar La Defense, informează L’Express. „Se vor face pagube mai mari în cartiere apropiate evreilor şi vor fi afectate şcolile şi mijloacele de transport în comun”, i-ar fi spus teroristul verişoarei sale Hasna Ait Boulahcen.

Iar la două zile după atentatele din noaptea de 13 noiembrie, Abaaoud i-a cerut acesteia să se ascundă. Același martor povesteşte că cel care a plănuit atentatele de la Paris avea de gând să comită un atac în La Defense, lucru confirmat ulterior şi de procurorul general. Francois Molins a confirmat ulterior că militanţii ISIS intenţionau să atace cartierul La Defense pe 18 noiembrie.

Martorului a mai spus anchetatorilor şi despre modul în care Abaaoud s-a amestecat printre refugiaţi pentru a pleca din Siria şi cum apoi a rămas nedetectat, în Franţa, timp de două luni înaintea atacurilor din 13 noiembrie.

Atât Abdelhamid Abaaoud, cât şi verisoara sa Hasna Ait Boulahcen au murit pe 18 noiembrie în urma unei operaţiuni de amploare a poliţiei franceze în Saint-Denis.

Între timp, poliţia belgiană a dat noi detalii despre un al cincilea suspect în atacurile de la Paris. Un mandat internațional de arestare a fost emis pe numele lui Mohamed Abrini, care a mai fost arestat pentru furt.

Familia lui spune însă că, pe 13 noiembrie, şi-a petrecut întreaga noapte la Bruxelles. Cu toate acestea, cu doar două zile înainte de atentate apare în câteva filmări, în apropierea capitalei franceze într-o mașină despre care s-a spus că ar fi fost folosită de criminalii din Paris.

Urmăriți B1TV.ro și pe