Cristian Diaconescu: Se pot discuta cu partea americană modificări tehnice privind formularul de cerere de viză. Problema politică de fond, discuția în Congresul SUA, nu a fost tratată cu seriozitate de partea română (VIDEO)

Cristian Diaconescu: Se pot discuta cu partea americană modificări tehnice privind formularul de cerere de viză. Problema politică de fond, discuția în Congresul SUA, nu a fost tratată cu seriozitate de partea română (VIDEO)
Foto: captură video PMP TV

Fostul ministru Cristian Diaconescu, președintele PMP, a explicat că multe dintre cererile de viză pentru călătoriile românilor în SUA sunt respinse din cauza unor „greșeli de completare” a solicitărilor formulate în acest sens. Totuși, spune el, problema politică de fond rămâne discuția în Congreul american, iar aceasta „nu a fost tratată cu seriozitate de partea română”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Diaconescu, despre intrarea României în programul american Visa Waiver

Pentru călătoriile în SUA, românii au o rată de refuz de aproape 10%, mult peste plafonul prevăzut de legislația americană, de 3% din numărul total de solicitări.

„Multe dintre respingeri sunt datorate unor greșeli de completare a cererilor de viză, deci din acest punct de vedere se poate discuta cu partea americană o serie de modificări tehnice în ceea ce privește formularul de cerere de viză. În al doilea rând, este o problemă de fond politică, care, după părerea mea, nu a fost tratată cu seriozitate de către partea română, și anume discuția în Congresul american”, a declarat Cristian Diaconescu, pe B1 TV.

Relația Bucureștiului cu românii din SUA ar putea facilita obținerea unei decizii corespunzătoare privind accederea în Visa Waiver.

„Este cât se poate de clar, un anume tip de relaționare între instituțiile abilitate de la București și românii noștri din Statele Unite ar reprezenta o cale ceva mai rapidă pentru obținerea unei decizii corespunzătoare”, a explicat fostul ministru.

Americanii, mai spune președintele PMP, beneficiază în România de un nivel pozitiv de așteptare în ceea ce privește orice fel de interacțiune.

„În România, americanii beneficiază de un nivel de așteptare pozitiv în ceea ce privește orice fel de interacțiune, fie în domeniul politico-militar, fie în domeniul economic sau investițional, deci din acest punct de vedere, dacă s-ar rezolva cât se poate de repede această problemă, practic ar fi singura dificultate care ar mai fi rămas în plan bilateral”, a adăugat Cristian Diaconescu.