Criză politică în Israel: Magistrații analizează dacă Benjamin Netanyahu poate să mai fie premier, după ce a fost inculpat

Criză politică în Israel: Magistrații analizează dacă Benjamin Netanyahu poate să mai fie premier, după ce a fost inculpat
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Înalta Curte de Justiție din Israel se va reuni luni pentru a doua zi de audieri privind petițiile împotriva permisiunii primului ministru, Benjamin Netanyahu, inculpat într-un dosar de corupție, să formeze un guvern și împotriva acordului de coaliție, încheiat cu președintele partidului Albastru și Alb, Benny Gantz.

Audierile de duminică în fața unui complet extins cu 11 magistrațiau fost dominate mai întâi de reprezentanții Likud, ai partidului Albastru și Alb și de sucursalele guvernamentale relevante, care au cerut instanței să nu intervină în numirea lui Netanyahu. Aceștia au fost urmați de petiționari, care au susținut că justiția este obligată să intervină. Ca și ieri, audierea va fi transmisă în direct, scrie timesofisrael.com.

Luni, instanța va audia alte petiții cu privire la aspectele controversate ale acordului de coaliție încheiat pe o durată de trei ani, negociat de Netanyahu și de liderul partidului Albastru și Alb, Benny Gantz.

Acordul include modificări profunde ale ordinii constituționale a Israelului, unele dintre ele contrazicând legile, tradiția și precedentele stabilite.

Înalta Curte a Israelului a început duminică să audieze petiții care urmăresc să împiedice premierul Benjamin Netanyahu să formeze un guvern, deoarece a fost acuzat de infracțiuni grave.

Mai multe grupuri, inclusiv partidele de opoziție și jurnaliști, au înaintat cereri Curții Superioare a țării pentru anularea acordului și au înaintat o serie de acțiuni împotriva lui Netanyahu, invocând procedurile penale împotriva sa. O sentință urmează să fie anunțată săptămâna viitoare, până joi.

Procesul, judecat de un complet excepțional de 11 judecători, se concentrează pe problema dacă un politician poate forma un guvern în timp ce este sub acuzare – ceva pe care codul juridic israelian nu îl interzice explicit.

Netanyahu, pus sub acuzare pentru fapte de corupție

Netanyahu a fost pus sub acuzare la începutul acestui an într-un dosar privind luarea de mită, fraudă și încălcarea încrederii. El a negat orice infracțiune, spunând că acuzațiile se ridică la o „tentativă de lovitură de stat”.

Judecătorii, avocații și grefierii purtau măști de față, iar barierele de plastic au separat fiecare dintre magistrați.

Dacă instanța ar anula capacitatea lui Netanyahu de a exercita funcția de prim-ministru, Israelul ar putea fi aruncat în haos politic și, probabil, se va declanșa a patra serie de alegeri anticipate, în puțin peste 12 luni.

Legea israeliană declară că un prim-ministru aflat sub acuzare nu este obligat să demisioneze până la o condamnare finală.

Netanyahu este suspectat că ar fi accepta cadouri în valoare de 264,000 de dolari de la oameni de afaceri, despre care procurorii au spus că includ trabucuri și șampanie, și pentru promovarea favorurilor legale în pretinse oferte pentru o mai bună acoperire de către un site popular de știri și cel mai bine vândut ziar dinIsrael.

Dacă va fi găsit vinovat, acesta ar putea fi condamnat la până la 10 ani de închisoare pentru luare de mită și la o perioadă maximă de trei ani pentru fraudă și pentru abuz de încredere.

Acord între Benjamin Netanyahu șiBenny Gantz

Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, a încredințat premierului Benjamin Netanyahu şi fostului său adversar Benny Gantz formarea unui guvern de coaliție, scenariu care permite evitarea declanșării unor noi alegeri anticipate. Astadupă ce mandatul încredinţat lui Benny Gantz, principalul rival al premierului în exercițiu Benjamin Netanyahu, a expirat. În acest context s-a ajuns la o înțelegere între Benny Gantz și Benjamin Netanyahu privind formarea unui guvern de uniune națională în Israel.

În toamna anului 2019, Reuven Rivlin, l-a desemnat tot pe Benny Gantz să formeze Guvernul, acesta nereușind însă să formeze o coaliție guvernamentală, fapt ce a condus la declanșarea de alegeri legislative pentru a treia oară consecutiv.

Trei runde de alegeri anticipate au fost organizate din luna aprilie a anului trecut fără a reuși să configureze o majoritate clară care să pună punct impasului politic ce a lăsat Israelul timp de un an cu un guvern de tranziție cu putere limitată.