Criză politică la Stockholm: Stefan Lofven, primul premier suedez care pierde un vot de încredere. Social-democratul fie demisionează, fie declanșează alegeri anticipate

Criză politică la Stockholm: Stefan Lofven, primul premier suedez care pierde un vot de încredere. Social-democratul fie demisionează, fie declanșează alegeri anticipate
foto: Hepta.ro / DPA Images / Maxim Thore

Prim-ministrul suedez Stefan Lofven a pierdut un vot de încredere în parlamentul de la Stockholm, luni dimineață, într-o premieră a politicii suedeze. La putere din 2014, social-democratul are la dispoziție o săptămână pentru a decide dacă demisionează sau declanșează alegeri anticipate.

Stefan Lofven a devenit, astfel, primul premier suedez care pierde un vot de încredere

Moțiunea împotriva sa a fost depusă de Partidul Stângii, un aliat al guvernului minoritar din care mai fac parte Social Democrații și Verzii.

Dacă demisionează, cel puțin teoretic, premierul lăsat fără încrederea parlamentarilor suedezi s-ar putea regăsi în fruntea unui cabinet interimar. Conflictul cu Stânga a început de la reformele propuse pentru piața suedeză a chiriilor, potrivit Euronews.

La rândul său, invocând informații din Reuters și Associated Press, publicația britanică The Guardian spune că Stefan Lofven are două opțiuni, să declanșeze alegeri anticipate sau să devină șeful guvernului interimar.

Fie demisionează, fie declanșează alegeri anticipate

Cu un parlament în plin blocaj politic, este neclar cine ar putea forma o nouă administrație. Sondajele de opinie sugerează că situația dintre formațiunile de centru-stânga și de centru-dreapta este una destul de echilibrată, ceea ce înseamnă că un scrutin inopinat nu va aduce neapărat prea multă claritate pe scena politică.

În Suedia, alegerile la termen sunt programate abia pentru septembrie 2021.

Coaliția minoritară formată din Social Democrați și Verzi s-a bazat, încă din 2018, pe sprijinul parlamentar oferit de două partide de centru-dreapta și de Partidul Stângii. Stefan Lofven are la dispoziție o săptămână pentru a decide care este calea de urmat.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)