Croația: 2.000 de persoane protestează față de condamnarea generalului Ante Gotovina

Croația: 2.000 de persoane protestează față de condamnarea generalului Ante Gotovina
Aproximativ 2.000 de persoane au participat sâmbătă în piaţa principală din Zagreb, în semn de protest faţă de condamnarea a doi foşti generali croaţi de justiţia internaţională, informează AFP. "Este...

Aproximativ 2.000 de persoane au participat sâmbătă în piaţa principală din Zagreb, în semn de protest faţă de condamnarea a doi foşti generali croaţi de justiţia internaţională, informează AFP.

„Este o ruşine. O nouă agresiune împotriva Croaţiei. Nu au fost condamnaţi doar generalii, ci întreg poporul croat”, a afirmat Dubravka Guberac, în vârstă de 60 de ani, al cărei soţ a fost ucis la sfârşitul conflictului din anii 1991-1995.

Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie a condamnat vineri doi foşti generali croaţi, Ante Gotovina şi Mladen Markac, la 24 şi, respectiv, 18 ani de închisoare, un al treilea inculpat fiind achitat.

Gotovina și Markac au fost condamnaţi pentru rolul lor în operaţiunea „Furtuna”. Ante Gotovina şi ceilalţi acuzaţi sunt consideraţi de populația din Croaţia eroi ai independenţei ţării.

„Verdictul ne-a îngrozit. El ne va stimula pe toţi cei care nu suntem în favoarea unei aderări imediate a Croaţiei la Uniunea Europeană”, a subliniat Zdenko Gruskovinjak.

Croaţia speră să finalizeze negocierile de aderare la UE în iunie şi să intre în Uniune în 2012.

Numeroşi manifestanţi afişau pancarte pe care scria „iubesc Croaţia, nu UE” sau „Operaţiunea Furtuna 1995, mândria croată”.

Ultima oră
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)
22:13 - Loredana Groza, adevărul despre posibila infectare cu COVID-19: Sunt vaccinată și vreau să fac și doza trei
21:56 - Dan Vîlceanu, despre demiterea unor USR-iști din consiliile de administrație: Au folosit aceste companii să-și pună oamenii acolo? Nu am întrebat care sunt USR-iști. Trebuie să îți asumi reforme
21:41 - Comisia Europeană va achiziționa un tratament anti-COVID cu anticorpi monoclonali