Croația vrea să îndrepte cursul Dunării. Dacă o face, și Serbia va începe un astfel de proiect

Croația vrea să îndrepte cursul Dunării. Dacă o face, și Serbia va începe un astfel de proiect
Croația plănuiește să „îmbânzească” Dunărea pe teritoriul său, astfel încât navele de cargo să poată să tranziteze eficient fluviul. Planurile au dat naștere unor temeri că aceste schimbări vor...

Croația plănuiește să „îmbânzească” Dunărea pe teritoriul său, astfel încât navele de cargo să poată să tranziteze eficient fluviul. Planurile au dat naștere unor temeri că aceste schimbări vor dăuna în mod grav faunei și zonei mlăștinoase din nord-estul țării, atrăgând atenția cunoscutului ONG World Wide Fund for Nature (WWF). Și în Serbia există planuri asemănătoare, urmând a fi puse în aplicare în funcție de soarta proiectului croat.

În aceste două țări, cursul râului nu a fost regularizat până acum în mare parte datorită destrămării Iugoslaviei în anii 1990, a explicat pentru BBC un expert austriac în conservare al WWF, Arno Mohl, care a subliniat că aceasta ar fi o repetare a greșelilor făcute în anii 1970 și 1980 de regularizare a Dunării, în alte țări.

Dezbaterea se dă între cei care fac lobby pentru transportul pe fluviu și ecologiști. Primii declară că transportul este afectat și îngreunat de către neregularizarea cursului, pe când ceilalți argumentează că efectele asupra mediului ar fi nefaste. În plus, există soluții mai eficiente: vasele care au probleme de deplasare ar trebui adaptate pentru navigare pe Dunăre, și nu Dunărea adaptată râurilor.

Ministrul croat al mediului, Mihael Zmajlovic, va fi cel care hotărăște dacă proiectul va fi demarat sau nu. În acelaști timp, se așteaptă ca UNESCO să accepte cererea Ungariei și Croatiei de a crea o rezervație a biosferei, prin legarea într-un tot unitar a mai multor areale protejate și parcuri naturale.