Croații, la un pas de a călători în SUA fără viză. Românii mai așteaptă

Croații, la un pas de a călători în SUA fără viză. Românii mai așteaptă
Foto: Pixabay

Croația va fi inclusă în programul american Visa Weiver în următoarele zile, fapt ce le va permite croaților să călătorească fără viză în Statele Unite, a anunțat premierul Andrej Plenković. Această țară lucrează la eliminarea vizelor încă din 2007.

Croații scapă de vizele pentru intrarea în SUA

„Croații sunt aproape de ridicarea vizelor necesare pentru intrarea în SUA. Acest lucru ar trebui să se întâmple în următoarele câteva zile. Lucrăm la asta de mult timp și cred că, în cele din urmă, acest obstacol, care a încetinit fluxurile comerciale și de investiții cu SUA, va fi depășit”, a declarat Plenković, potrivit total-croatia-news.com.

Vizele pentru SUA, în cazul statelor eligibile, trebuie eliminate de autoritățile americane până cel târziu pe 30 septembrie, anului fiscal american.

„Acest pas către un regim fără vize semnifică progresul imens al Croației în îndeplinirea standardelor stricte pentru țările participante. Sperăm să avem o relație și mai puternică dintre SUA și Croația”, scria, pe Twitter, secretarul de stat american Anthony Blinken, luna trecută.

România, Bulgaria și Cipru au rămas ultimele state membre ale Uniunii Europene ale căror vize nu au fost încă eliminate de către SUA. În 2014, Comisia Europeană a cerut SUA să anuleze vizele, invocând motivul reciprocității. Au existat chiar și amenințări cu sancțiuni, dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Pentru a putea scăpa de vize, țărilor li se cere să aibă o rată de refuz de viză mai mică de 3%. Numai că decizia finală e la discreția Washingtonului. Rata refuzului în cazul Croației, anul trecut, a scăzut la 2,69%. În cazul României, rata de refuz sare de 10%.

Urmăriți B1TV.ro și pe