Croații, la un pas de a călători în SUA fără viză. Românii mai așteaptă

Croații, la un pas de a călători în SUA fără viză. Românii mai așteaptă
Foto: Pixabay

Croația va fi inclusă în programul american Visa Weiver în următoarele zile, fapt ce le va permite croaților să călătorească fără viză în Statele Unite, a anunțat premierul Andrej Plenković. Această țară lucrează la eliminarea vizelor încă din 2007.

Croații scapă de vizele pentru intrarea în SUA

„Croații sunt aproape de ridicarea vizelor necesare pentru intrarea în SUA. Acest lucru ar trebui să se întâmple în următoarele câteva zile. Lucrăm la asta de mult timp și cred că, în cele din urmă, acest obstacol, care a încetinit fluxurile comerciale și de investiții cu SUA, va fi depășit”, a declarat Plenković, potrivit total-croatia-news.com.

Vizele pentru SUA, în cazul statelor eligibile, trebuie eliminate de autoritățile americane până cel târziu pe 30 septembrie, anului fiscal american.

„Acest pas către un regim fără vize semnifică progresul imens al Croației în îndeplinirea standardelor stricte pentru țările participante. Sperăm să avem o relație și mai puternică dintre SUA și Croația”, scria, pe Twitter, secretarul de stat american Anthony Blinken, luna trecută.

România, Bulgaria și Cipru au rămas ultimele state membre ale Uniunii Europene ale căror vize nu au fost încă eliminate de către SUA. În 2014, Comisia Europeană a cerut SUA să anuleze vizele, invocând motivul reciprocității. Au existat chiar și amenințări cu sancțiuni, dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Pentru a putea scăpa de vize, țărilor li se cere să aibă o rată de refuz de viză mai mică de 3%. Numai că decizia finală e la discreția Washingtonului. Rata refuzului în cazul Croației, anul trecut, a scăzut la 2,69%. În cazul României, rata de refuz sare de 10%.

Ultima oră
23:58 - Guvernul se va reuni luni pentru a remedia situația școlilor private. Dan Vîlceanu: Se mai întâmplă asemenea lucruri. E fost o eroare, pur și simplu
23:43 - Gabriela Firea: PNL a pierdut alegerile, dar pune condiții. Noi nu suntem umbrela lor / Nu e adevărat că eu, Grindeanu și Tudose împingem PSD la guvernare (VIDEO)
23:21 - Anca Dragu: Întâlnirea de luni Ciucă – Cioloș nu e una de negociere. PNL şi PSD împing spre un cabinet minoritar. USR nu susține un astfel de guvern
22:52 - Loteria de Vaccinare, a patra extragere săptămânală. Care e numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei
22:35 - CSM: Noile restricţii anti-COVID nu se aplică instanţelor şi parchetelor
22:24 - Florin Roman (PNL): Am refuzat o eventuală intrare în Guvern acum a PSD / Sper ca la USR să nu găsim oameni care ne înjură toată ziua pe noi și pe președintele Iohannis sau care ne acuză că ne-am luat cu X sau cu Y (VIDEO)
21:54 - Accesul în sediile ANAF se va face doar cu certificat verde COVID, începând de luni
21:40 - Cristian Diaconescu (PMP), despre criza politică: Partidele stau cu ochii pe sondaje și sunt mai specialiste în ce trebuie să facă ceilalți (VIDEO)
21:17 - Protest în Capitală. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor și vaccinării (VIDEO)
20:56 - Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală e de 40% la populaţia adultă. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare