Cum a fost primit la Moscova ministrul de externe al Ungariei. Rusia transmite că vrea să-și dezvolte relația „strategică” cu Budapesta (GALERIE FOTO)

Sursa Foto: HEPTA/ Sputnik

Șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat, joi, că Moscova se aşteaptă să îşi dezvolte relaţia „strategică” pe care o are cu Ungaria, chiar dacă au fost adoptate  sancţiuni din partea  Uniunii Europene  împotriva Rusiei.

Peter Szijjarto, a fost primit foarte cordial, care a venit la Moscova să ceară mai mult gaz rusesc, deși Comisia Europeană se pregătește de o sistare completă a importurilor de la Gazprom.

Cum a fost primit la Moscova ministrul de externe al Ungariei

Serghei Lavrov a declarat  într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ungar Peter Szijjarto, că Rusia nu va permite ca sancţiunile europene „să interfereze în cooperarea noastră şi vom căuta soluţii pentru ca această cooperare să devină în toate domeniile impermeabilă la aceste capricii şi încercări de pedepsire”.

De asemenea, în acest context, șeful diplomaţiei ruse i-a promis omologului său din Ungaria că Rusia „va analiza” repede posibilitatea de a livra gaz  suplimentar anul acesta Ungariei. „Astăzi, colegii noştri au exprimat interesul guvernului ungar pentru o nouă achiziţie de gaz natural în acest an. Această cerere va fi imediat transmisă şi analizată”, a declarat Lavrov.

Rusia transmite că vrea să-și dezvolte relația „strategică” cu Budapesta

În plus,  șeful diplomaţiei din Ungaria a ajuns  joi în Rusia cu scopul de a discuta despre achiziţia a 700 de milioane de metri cubi suplimentari de gaz natural, potrivit  partidului FIDESZ al premierului ungar Viktor Orban.

Ministrul de externe al Ungariei  urma să stea de vorbă şi cu vicepremierul rus Aleksander Novak, omul forte al sectorului energetic din Rusia. „Apreciez sincer relaţiile noastre. Discuţiile noastre de azi au confirmat natura lor durabilă şi strategică. Şi le vom dezvolta prin toate mijloacele posibile”, a spus ministrul de externe al lui Vladimir Putin.

Vizita ministrului ungar de externe la Moscova intervine la o zi după ce UE a cerut miercuri statelor membre să-şi reducă consumul de gaze cu 15% până în martie, ca măsura de urgenţă, în condiţiile în care preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că livrările ruseşti trimise în Europa prin Nord Stream 1 ar putea fi reduse în co tinuare sau chiar întrerupte.

Urmăriți B1TV.ro și pe