Cum a reușit Rusia să strângă rândurile-n NATO. Mircea Geoană: Frumusețea acestei alianțe e că, în clipa în care apare o provocare, ea are un reflex de a se uni (VIDEO)

Cum a reușit Rusia să strângă rândurile-n NATO. Mircea Geoană: Frumusețea acestei alianțe e că, în clipa în care apare o provocare, ea are un reflex de a se uni (VIDEO)

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat joi, vizavi de așa-zisele puncte divergente care ar exista în alianță, că e firesc să existe „nuanțe” într-o astfel de construcție cu 30 de națiuni deorece fiecare are propriile interese de securitate, lucru perfect normal. Pe de altă parte, Geoană a ținut să sublinieze că, indiferent care ar fi aceste puncte divergente, când există un pericol, atunci totul trece în plan secund, iar aliații sunt solidari.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce spune Geoană despre solidaritatea NATO

„E o alianță formată din 30 de națiuni și trebuie să înțelegem că fiecare, inclusiv Români… Uitați-ne cât vorbim despre Marea Neagră și despre securitatea pe Flancul Estic. Țările Baltice și Polonia au un interes geografic mai pronunțat pentru zona Mării Baltice și pentru nordul Flancului Estic. Alianții noștri din Germania, Franța, Marea Britanie, Norvegia, Turcia, Spania, Italia sau Canada, fiecare avem în NATO elemente de preocupare și de interes regional mai pronunțat. Cineva din sud nu vede lucrurile identic cu cel din est sau cel de dincolo de Atlantic cu cel din Europa.

Dar frumusețea acestei alianțe, chiar dacă uneori e nevoie de timp politic investit și de președintele Biden și de secretarul general Stoltenberg și de mine și de noi toți, e că în clipa când apare o provocare serioasă la adresa oricăruia dintre noi, alianța are un reflex de a se uni și de a depăși elemente care, în condiții mai normale mai apar. Nu tensiuni, dar nuanțe. Sunt discuții naturale, sunt 30 de națiuni în alianță!

Ce vreau să vă spun ca element suplimentar de încredere în NATO e că, atunci când apar elemente complicate, orice altă discuțe e în surdină sau pusă în plan secundar. Orice aliat care se află eventual în pericol are sprijinul neprecupețit al întregii alianțe. Acest articol 5 e articolul Mușchetarilor în sensul cel mai profund al termenului și sunt mândru, ca român și ca lider al alianței, să pot să fac parte dintr-o astfel de alianță”, a declarat Mircea Geoană, pentru B1 TV.

Geoană, despre reacția NATO la criza generată de Rusia

În aceeași emisiune, Mircea Geoană a vorbit despre măsurile pe care le-a luat până acum NATO în criza generată de Rusia, prin masarea de trupe în jurul Ucrainei: „În premieră pentru NATO, nave americane din Mediterană sunt puse sub comandă NATO. Avem măsuri de creștere a posturii militare pe Flancul Estic, inclsuiv în zona României. Avem, până acum, pentru România un anunț din partea SUA și Franța, doi parteneri strategici și naturali ai României, dar sunt convins că vom avea și alte națiuni aliate care vor fi prezente în structurile pe care le vom decide împreună în România, în zona Mării Negre și, în general, pe Flancul Estic”

De asemenea, secretarul general adjunct al NATO a reiterat că scutul antirachetă de la Deveselu e pur defensiv și nu e conceput drept un element agresiv la adresa Rusiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe