Mircea Geoană (NATO): Vom lua măsuri de vigilență sporită și de prezență militară inclusiv în România / O decizie e în premieră / Românii să aibă încredere în alianță (VIDEO)

Mircea Geoană (NATO): Vom lua măsuri de vigilență sporită și de prezență militară inclusiv în România / O decizie e în premieră / Românii să aibă încredere în alianță (VIDEO)
Mircea Geoană susține că Rusia nu mai are resurse pentru a face ceva împotriva unor țări NATO. Foto: captură video B1 TV

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat joi, pentru B1 TV, că în criza generată de Rusia, prin masarea de trupe în jurul Ucrainei, NATO a luat și va mai lua măsuri de creștere a gradului de apărare și descurajare. Aceste „măsuri de vigilență și prudență suplimentară” vizează și România. Geoană a punctat că „românii trebuie să fie liniștiți și încrezători că apartenența la NATO e un lucru extraordinar de pozitiv”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Geoană, despre măsurile luate de NATO pentru a proteja Flancul Estic

„Lucrurile sunt, cred eu, destul de explicite. Și vorbesc de ce face NATO. NATO și-a luat măsuri prudente de creștere a gradului de apărare și descurajare pe Flancul Estic. Am înțeles că a fost în vizită la București doamna ministru al Apărării din Franța, având un anunț important. Aliații americani au anunțat, și pentru România, contribuție de 8.500 de militari pentru forța de reacție rapidă a NATO.

În premieră pentru NATO, nave americane din Mediterană sunt puse sub comandă NATO. Avem măsuri de creștere a posturii militare pe Flancul Estic, inclsuiv în zona României.
Avem, până acum, pentru România un anunț din partea SUA și Franța, doi parteneri strategici și naturali ai României, dar sunt convins că vom avea și alte națiuni aliate care vor fi prezente în structurile pe care le vom decide împreună în România, în zona Mării Negre și, în general, pe Flancul Estic”, a declarat Mircea Geoană, pentru B1 TV.

Geoană: Vom fi extrem de clari dacă lucrurile merg într-o direcție greșită în Ucraina

„Fără să fim provocatori, fără să escaladăm, ne luăm, împreună cu liderii militari ai alianței, măsuri de vigilență și prudență suplimentară și acest lucru e firesc, că să ai 120.000 de militari ruși în jurul Ucrainei, în Belarus, în Crimeea, în sudul Ucrainei reprezintă, evident, o mare presiune pentru Ucraina și e un element de prudență, vigilență pe care-l vom lua în atenție.

Acțiunile provocatoare ale Rusiei fac ca NATO să-și ia măsuri suplimentare de apărare și descurajare, deci vom fi extrem de clari dacă lucrurile merg într-o direcție greșită în Ucraina, vom lua măsuri de asistență pentru Uraina, fapt ce e firesc, politic, și susținere”, a contnua Geoană.

Mircea Geoană: Românii să aibă încredere în NATO

„Vom lua și măsuri de vigilență sporită și de prezență militară pe Flancul Estic, inclusiv în Marea Neagră, inclusiv în România, că asta e misiunea NATO, să ne apărăm populațiile și toritoriul, iar românii trebuie să fie liniștiți și încrezători că apartenența la NATO e un lucru extraordinar de pozitiv și o spun acum ca român, nu ca lider al alianței.

Nu am avut niciodată în istoria agitată a națiunii române atât de multe garanții reale de securitate cum avem azi. NATO e aici și românii pot să aibă încredere în alianța din care facem parte cu toții”, a mai declarat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe