Curtea Constituţională egipteană suspendă decizia preşedintelui Mohamed Morsi de a restabili Parlamentul

Curtea Constituţională egipteană suspendă decizia preşedintelui Mohamed Morsi de a restabili Parlamentul

Curtea Constituţională egipteană a decis marţi să suspende aplicarea decretului preşedintelui egiptean, islamistul Mohamed Morsi, care a dispus restabilirea Parlamentului, invalidat la jumătatea lui iunie de aceeaşi instanţă, scrie BBC.

Sute de persoane au protestat față de această decizie ”nelegitimă” în piața Tahir din Cairo, cu toții scandând lozinci împotriva puterii militare.

Morsi a anulat printr-un decret decizia Înaltei Curţi Constituţionale care a invalidat pe 14 iunie Parlamentul, dominat de către islamişti, din cauza unui viciu al legii electorale.

Sfindând decizia Curții, Parlamentul s-a reunit, însă purtătorul de cuvânt al instituției a delcrat că nu există niciun punct pe agendă, în afară de căutarea unei ”soluții pentru  implementa decizia Curții.”

Deciziile de marți ale Parlamentului au fost trimise Înaltei Curţi de Casaţie.

Parlamentul a fost dizolvat cu doar o zi înainte de alegerile în urma cărora Mohamed Morsi a devenit președinte. Analiștii politici sunt retincenți în a se pronunța în privința evoluției evenimentelor viitoate din Egipt, în condițiile în care statul încă nu are o Constituție revizuită.

Ultima oră
23:56 - Alertă la Bușteni. Salvamontiștii au intervenit pentru recuperarea unui bărbat căzut într-o râpă
23:47 - Grav accident rutier pe litoral. O femeie a fost lovită de o mașină, în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni. A fost solicitat și elicopterul SMURD
23:46 - Variante pentru începerea cursurilor. Sorin Cîmpeanu: Nu voi intra peste autonomia universitară. Respect deciziile universităților și dacă sunt provaccinare, le și încurajez (VIDEO)
23:29 - MAE, atenționare de călătorie pentru turiștii care merg în Spania: coduri galben și portocaliu de caniculă, vijelii și ploi torențiale
23:11 - Claudiu Năsui: Avem o problemă cu sărăcia. Suntem campioni europeni la sărăcie în muncă / Ce spune ministrul despre măsura Zero taxe pe salariul minim (VIDEO)
22:51 - Emilian Imbri: Toți cei care sunt, în prezent, în ATI nu sunt vaccinați. Sunt și persoane tinere internate (VIDEO)
22:12 - Octavian Jurma, avertisment cu privire la valul patru: Majoritatea cazurilor de COVID-19 sunt cu varianta Delta. Relaxarea este înspăimântătoare (VIDEO)
22:11 - De ce nu sunt desființate pensiile speciale? Claudiu Năsui: Nu e consens în coaliție. USR-PLUS, cu 15% în Parlament, trebuie să mobilizeze 51%. Când vezi votul, vezi adevărata poziționare a unui partid (VIDEO)
21:51 - Turiștii se plâng de prețurile de pe litoral. Cât trebuie să plătești pe un colac și o pereche de papuci de plajă la Mamaia dacă le-ai uitat acasă
21:35 - Claudiu Năsui: Clasa politică a inventat funcții inutile ca să existe salarizare pentru unii. Vrem să schimbăm legislația, să desființăm sinecurile. Cred că românii nu-și dau seama câte sinecuri sunt în statul român (VIDEO)