Cutremur politic în Austria: Sebastian Kurz și-a anunțat demisia din funcția de cancelar în urma scandalului de corupție în care este implicat. Ministrul de externe, Alexander Schallenberg, propus succesor

Cutremur politic în Austria: Sebastian Kurz și-a anunțat demisia din funcția de cancelar în urma scandalului de corupție în care este implicat. Ministrul de externe, Alexander Schallenberg, propus succesor
Sebastian Kurz. Sursa foto: Facebook

UPDATE // Sebastian Kurz și-a anunțat demisia sâmbătă seara din funcția de cancelar al Austriei, în urma scandalului de corupție în care este implicat. Într-o conferință de presă, acesta a anunțat că va rămâne președintele partidului de guvernământ din Austria și l-a propus ca înlocuitor la conducerea guvernului federal pe Alexander Schallenberg, actualul ministru de Externe al Austriei, relatează kurier.at.

Guvernul cancelarului austriac Sebastian Kurz a fost aproape să se prăbușească vineri, după ce procurorii federali au lansat săptămâna trecutăo anchetă penală împotriva sa, suspectându-l de utilizarea banilor guvernamentali pentru a plăti sondaje de opinie și articole de știri favorabile.

Kurz, care a fost considerat ca fiind tânăra speranță a conservatorismului european, a negat vehement acuzațiile. Însă acum, el se confruntă cu apeluri la demisie, în timp ce trei partide de opoziție intenționează să propună o moțiune de cenzură împotriva sa într-o sesiune parlamentară specială săptămâna viitoare, scrie

Președintele Alexander Van der Belen s-a adresat națiunii vineri seară, asigurându-i pe austrieci că în ultima criză care amenință guvernul, instituțiile democratice ale țării au rămas intacte și funcționale.

„Avem o criză guvernamentală, nu o criză de stat”, a spus van der Belen. „Democrația noastră este pregătită pentru toate situațiile posibile, inclusiv pentru aceasta.”

Viitorul guvernului Austriei va depinde acum de Verzii înclinați spre stânga, parteneri de coaliție, care au fost întotdeauna colegi politici nesiguri cu Kurz și care au militat pentru platforma „politicii curate”, scrie kurier.at.

Vocile proeminente ale partidului Verzilor consideră acum că această situație și sprijinul acordat guvernului sunt de nesuportat din cauză unui cancelar care este suspectat de utilizarea fondurilor de la ministerul finanțelor pentru a plăti o acoperire pozitivă în mass-media.

Acum solicită unui alt membru al Partidului său Popular să preia funcția de cancelar. Mai mult de atât, ei ar putea să se retragă din coaliția de guvernământ și să încerce să formeze un nou guvern cu o combinație de partide de opoziție mai mici, deși le lipsește numărul în parlament. Dacă orice altceva eșuează, pot fi organizate noi alegeri în țară.