Dacă Rusia va opri livrările de gaze, Germania va porni termocentralele pe cărbune

Dacă Rusia va opri livrările de gaze, Germania va porni termocentralele pe cărbune
În imagine: Robert Habeck, ministrul german al Economiei. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Bernd von Jutrczenka

În situaţia în care Rusia va opri livrările de gaze, Germania intenționează să repornească termocentralele pe cărbune. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, va prezenta un decret de urgenţă care va permite Guvernului să facă acest lucru.

În situația în care vor apărea probleme de aprovizionare, producţia de electricitate a Germaniei va fi direcţionate cu prioritate spre industrie şi încălzirea locuinţelor, de aceea se va recurge la capacităţile nefolosite alte termocentralelor pe cărbune.

Germania va reporni termocentralele pe cărbune

În decretul elabora de Guvernul de la Berlin, se arată că eliminarea cărbunelui trebuie făcută până în 2030, însă, până atunci, termocentralele trebuie menținute în rezervă.

„Necesitatea unor capacităţi suplimentare de generare pe cărbune apare numai atunci când există un deficit de aprovizionare cu gaze sau dacă există ameninţarea unei crize a gazelor iar consumul de gaze naturale pentru producţia de electricitate trebuie să fie redus”, se precizează în decretul de urgenţă, potrivit Agerpres.

„Trebuie să finalizăm eliminarea cărbunelui în Germania până în 2030. Acest lucru este mai important ca niciodată în criza actuală. Însă în drumul spre acel obiectiv, pe termen scurt, trebuie să ne consolidăm măsurile preventive şi să menţinem termocentralele pe cărbune în rezervă, o perioadă mai lungă de timp”, se mai arată în decret.

Germania vrea să impună un embargo asupra petrolului rusesc cu sau fără acordul Ungariei

Robert Habeck, ministrul german al economiei susține că este dezamăgit că UE nu a ajuns la un acord în ceea ce privește embargoul asupra petrolului din Rusia. De asemenea, acesta a adăugat că Germania ar fi dispusă să renunțe la participarea Ungariei în luarea acestei decizii, pentru a accelera procesul.

„Dacă președinta Comisiei Europene va spune că facem asta (impunerea embargoului – n.r.) în format de 26 fără Ungaria, eu voi susține varianta aceasta”, a declarat Robert Habeck told the la postul Deutschlandfunk.

„Dar nu am auzit încă acest lucru din partea UE”, a adăugat ministrul german al economiei, înaintea unei întâlniri cu lideri politici și industriași la Forumul Economic de la Davos.

Dintre cele 27 de țări UE, Ungaria este cel mai vocal critic al unui embargo împotriva țițeiului din Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:29 - Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit în Republica Moldova
08:12 - Explozii în centrul Kievului. Medicii și salvatorii s-au deplasat la fața locului
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)