David Cameron și Tony Abboy: Președintele Rusiei să oprească agresiunile asupra Ucrainei

David Cameron și Tony Abboy: Președintele Rusiei să oprească agresiunile asupra Ucrainei
Foto: hepinews.com

Vladimir Putin a fost ținta crirticilor liderilor mondiali înaintea summit-ul G20 din Australia. Premierul britanic David Cameron i-a cerut liderului de la Kremlin să oprească agresiunile asupra Ucrainei,  iar omologul său australian Tony Abbott l-a acuzat pe Putin că vrea să refacă „gloria pierdută a Imperiului ţarist”, informează AFP.

Criticile au fost lansate cu o zi înainte de venirea preşedintelui rus la summitul G20, programat pentru sâmbătă şi duminică la Brisbane.

„Dacă Rusia va adopta o abordare pozitivă faţă de libertatea şi responsabilitatea Ucrainei, sancţiunile ar putea ridicate. Dar dacă Rusia continuă să înrăutăţească situaţia, sancţiunile ar putea să fie intensificate”, a declarat liderul guvernului de la Londra în fața parlamentului australian.

În contextul prezenție unor nave ruse la nord de coastele Australiei, premierul Tony Abbott a criticat creşterea activităţilor militare internaţionale ale Moscovei, afirmând că Rusia îşi arată puterea într-un mod pe care nu l-a mai folosit de mult timp. „Rusia ar fi mult mai atrăgătoare dacă ar dori să fie o superputere prin promovarea păcii, a libertăţii şi prosperităţii, în loc să încerce să refacă gloria pierdută a Imperiului ţarist sau a Uniunii Sovietice”, a adăugat a spus premierul australian.

Kievul şi Occidentul acuză Moscova pentru deteriorarea situaţiei din estul Ucrainei, unde armistiţiul intrat în vigoare la începutul lunii septembrie este în prezent ameninţat. Peste 4.000 de persoane au fost ucise în zonă de la începutul confruntărilor, în aprilie.