De ce Vladimir Putin nu apasă butonul nuclear: „El trebuie să fie sigur că toți cei din lanț se vor conforma ordinului”

De ce Vladimir Putin nu apasă butonul nuclear: El trebuie să fie sigur că toți cei din lanț se vor conforma ordinului
Foto: Hepta/DPA Images.

Elita forțelor de securitate ruse înțelege că războiul împotriva Ucrainei este de fapt pierdut, motiv pentru care președintele rus Vladimir Putin nu le ordonă să folosească arme nucleare, deoarece înțelege că s-ar putea să nu respecte ordinul și asta va provoca o  lovitură de stat, susține Hristo Grozev, un jurnalist de investigație de la grupul internațional Bellingcat.

Rusia a pierdut un război

„Cred că elita informată din cadrul forțelor de securitate este cea care înțelege că războiul este pierdut. Pentru că războiul a fost documentat ca ceva ce trebuie terminat în termen de o săptămână. Ceea ce se întâmplă acum este un fel de ‘al doilea’ război care nu s-a pierdut încă înainte de sfârşit. Dar primul este deja pierdut. Asta e sigur. Nu este garantată nici şansa de a câştiga cel de-al doilea război”, a explicat jurnalistul Grozev, în cadrul unui interviu pentru Radio Liberty.

Potrivit acestuia, elita securității consideră că există foarte puține modalități de a câștiga războiul fără mobilizare, dar Putin nu o declară din cauza probabilității unei explozii sociale.

Liderul Kremlinului, panicat de o eventuală lovitură de stat

Jurnalistul crede că dacă Putin va da ordin de folosire a armelor nucleare, atunci unul dintre executori va refuza să facă acest lucru. Asta pentru că în rândul forțelor de securitate nu există nicio certitudine dacă președintele Federației Ruse va fi la putere în trei luni și dacă le va putea proteja.

„Pentru ca Putin să poată decide să dea un ordin de folosire a armelor nucleare, el trebuie să fie sigur că toți cei din lanț se vor conforma ordinului. Pentru că înțelege că chiar dacă unul dintre cei cinci care trebuie să apese constant butoanele nu respectă ordinul, acesta va fi un semnal al neascultării și, eventual, chiar a morții fizice a lui însuși. (…)

Prin urmare, până când Putin va fi sigur că toată lumea se va conforma, nu va da acest ordin. Și de ce crede sau poate crede că cineva nu va respecta ordinul? Acesta este însăși sentimentul din interiorul securității”, a explicat Grozev.

Urmăriți B1TV.ro și pe