Decebal Făgădău s-a lăudat în campanie cu un proiect imobiliar care a generat pierderi de 14 milioane euro pentru Primăria Constanța

Decebal Făgădău s-a lăudat în campanie cu un proiect imobiliar care a generat pierderi de 14 milioane euro pentru Primăria Constanța

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, s-a lăudat în ultima intervenție televizată din campania electorală când a vorbit despre investițiile străine atrase în oraș, cu cartierul Santa Marina Bay construit de compania italiană Fincogero în zona Faleză nord.

Potrivit jurnaliștilor de la replicaonline.ro, afacerea a generat de fapt pierderi uriașe, de 14 milioane de euro pentru Primăria Constanța, după ce avocații municipalității au pierdut un proces “din prostie sau incompetență” cu investitorul italian.

Fincogero a generat o serie de procese civile care s-au încheiat în 2006 cu o decizie definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție în favoarea italienilor. În urma acestor sentințe Primăria Constanța trebuie să plătească peste 14 milioane de euro, asta după ce itaienii au construit un cartier pe banii constănțenilor pe care acum il vând cu milioane de euro, precizează jurnaliștii constănțeni.

În 2008 cei Fincongero s-a apucat de construit, iar primăria nu a asigurat utilitățile și căile de acces. Italienii le-au construit pe banii lor și după s-au îndreptat împotriva primăriei. A urmat un proces lung care s-a întins pe o durată de 10 ani.

Pentru că în urma negocierilor dintre investitor și Primăria Constanța nu s-a ajuns la nicio soluție de compromis, Primăria Constanța are să plătească despăgubiri uriașe firmei Fincogero.

În 2012, Curtea de Apel Constanţa a dispus „eşalonarea plăţii din titlul executoriu” pe o perioadă de 15 ani, în rate anuale egale, începând cu anul 2013, până cel târziu 30 decembrie ale fiecărui an, fiind vorba de suma de 14.255.558,817 euro, sumă ce va fi achitată la cursul BNR din data plăţi.

Ulterior italienii au concesionat creanța către societatea House 3000 Real Estate Investment SRL. Între timp și-au mai încercat norocul în instanță solicitând despăgubiri de ordinal sutelor de milioane de euro dar pe acestea le-au pierdut. Prinzând gustul construcțiilor în zone foarte bune, italienii au intrat și în posesia parcării situate pe maulul lacului Siutghiol, în zona Cazino din Mamaia unde urmează să construiască un complexul tursitic Le rose de Lago P+8-9E! Autorizația le-a fost emisă în 2019, de Decebal Făgădău.

Autoritatea locală, în loc să-și decline competența, întrucât terenul constituia domeniul public al statului, și-a arogat dreptul de proprietate privată, încălcând astfel prevederile Constituției ROMANIEI, ale Legii 107/1996 (legea apelor), Legea 213/1998 privind proprietatea publică, Legea 18/1991 a fondului funciar, Legea 597/2001 și multe alte acte normative. Mai concis, falezele aparțin doar domeniului public al statului, iar primăria nu putea nici măcar concesiona acest teren. Astfel terenul cuprins în contractul de concesiune nr. 38133/2000 în suprafață de 10620,05 mp (terenul avea destinația de FALEZĂ) a fost atribuit în compensare unor persone deși făcea obiectul unei concesiuni.