Decizie istorică: Poliția moravurilor a fost dizolvată, în Iran

Decizie istorică: Poliția moravurilor a fost dizolvată, în Iran
Foto: Hepta/Abaca Press / Patrick Batard.

Poliţia moravurilor din Iran, care în principal veghea la respectarea codului vestimentar de către femei, a fost dizolvată. Anunțul  a fost făcut duminică, 4 decembrie, de procurorul general iranian. Decizia vine în urma protestelor violente din toată țara.

Decizie istorică pentru societatea iraniană

”Poliţia moravurilor a fost dizolvată, dar autoritatea judiciară va continua să se ocupe de această provocare socială”, a declarat procurorul general Mohammed Jafar Montazeri, citat de agerpres.

Nu au fost oferite detalii despre circumstanţele sau implementarea deciziei.

Analiştii sunt de părere că, deşi dizolvarea poliţiei moravurilor nu înseamnă încetarea obligativităţii purtării vălului islamic de către femei în Iran, măsura reprezintă un pas semnificativ în mişcarea pentru apărarea drepturilor femeilor în această ţară.

Moartea tinerei kurde Mahsa Amini, ce fusese arestată la jumătatea lunii septembrie de poliţia moravurilor pentru că nu purta în mod corespunzător vălul islamic, a provocat un val de contestare fără precedent în Iran. Amini a decedat în arestul poliţiei la câteva zile după ce fusese arestată.

Urmăriți B1TV.ro și pe