Der Spiegel: NSA a spionat diplomația franceză din New York și Washington, precum și postul Al-Jazeera

Der Spiegel: NSA a spionat diplomația franceză din New York și Washington, precum și postul Al-Jazeera
Diplomați francezi din Statele Unite, precum și postul Al-Jazeera au fost spionați de către Agenția Națională americană epntru Securitate (NSA), dezvăluie Der Spiegel, citat de AFP. Astfel, potrivit unui...

Diplomați francezi din Statele Unite, precum și postul Al-Jazeera au fost spionați de către Agenția Națională americană epntru Securitate (NSA), dezvăluie Der Spiegel, citat de AFP.

Astfel, potrivit unui document internt aparținând Agenției ce datează din iunie 2010, clasat ”strict secret”, NSA a spionat în acel an reprezentanțe diplomatice franceze la New York și Washington.

În mod particular, NSA s-a interesat de rețeaua privată virtuală (VPN) în care sunt legate calculatoarele ambasadelor, consulatelor şi sediului din Paris al Afacerilor Externe.

Potrivit săptămânalului, acțiunea împotriva Ministerului francez de Externe este calificată drept o ”reușită”.

Într-o listă datând din septembrie 2010, NSA a stabilit ca obiective reprezentanţe franceze la Washington şi în cadrul ONU, unde a instalat microfoane. Totodată, a efectuat capturi de ecran provenind de la reprezentanţa acesteia la New York.

Der Spiegel a mai dezvăluit și faptul că Agenția a pătruns și în sistemele informatice ale ONU, în vara anului trecut.

Agenţia de securitate americană a spionat şi comunicarea internă, deosebit de protejată, a postului Al-Jazeera cu sediul în Qatar. Publicația își bazează acuzațiile pe un raport din 2006 al Centrului NSA de analiză a rețelelor, document obținut de Edward Snowden.

NSA ar fi reuşit să citească documente protejate provenind de la „ţinte interesante” ale postului de limbă arabă. Potrivit acestui document, conţinuturile descifrate au fost transmise spre analiză serciviilor NSA competente.