Der Spiegel: Serviciile germane de informații și CIA, bază de date cu islamiști

Der Spiegel: Serviciile germane de informații și CIA, bază de date cu islamiști
Serviciile germane de informaţii cooperează cu CIA de ani de zile la crearea unor baze de date cu numele extremiştilor musulmani şi susţinători ai acestora în Germania. Informaţia a fost dezvăluită de...

Serviciile germane de informaţii cooperează cu CIA de ani de zile la crearea unor baze de date cu numele extremiştilor musulmani şi susţinători ai acestora în Germania. Informaţia a fost dezvăluită de săptămânalul german Der Spiegel.

Declaraţiile se bazează pe informaţiile pentru al doilea trimestru al anului, date publicităţii de agenţiile de statistică ale Greciei. Potrivit acestora, în lunile aprilie-iunie Produsul Intern Brut al Greciei s-a redus cu 3,8%, chiar dacă economiştii au estimat o scădere de 4,6%. Aceasta este cea mai scăzută contracţie din 2010, când Atena a semnat cu troica de creditori internaţionali un prim acord privind acordarea de ajutor financiar.

Pentru îmbunătăţirea indicatorilor economici, cabinetul de miniştri grec trebuie să-i mulţumească în special sectorului turistic, care în acest an a înregistrat rezultate cu adevărat îmbucurătoare. Potrivitpronosticurilor Ministerului Turismului, până la finalul anului  Grecia va fi vizitată de 18 milioane de turişti din alte ţări, un rezultat record pentru ultimii zece ani.

Datele statistice existente permit prognozarea unui excedent primar pentru acest an, adică venituri bugetare ce depăşesc cheltuielile, fără a ţine cont de plata dobânzilor la datoria de stat, care se ridică în prezent la 321 miliarde de euro. După cum afirmă premierul grec, excedentul bugetar primar la finalul primelor şapte luni ale acestui an se va ridica la 1,1 miliarde de euro.

Potrivit cotidianului rus Novîe Izvestia, premierul grec Antonis Samaras a încercat să-i liniştească atât pe greci, cât şi pe investitorii străini, din cauza informaţiilor recent apărute, potrivit cărora la anul Grecia va avea nevoie de un al treilea program de sprijin, chiar dacă de unul relativ mic comparativ ce cele două precedente.

Dacă programele din anul 2010 şi 2012 se cifrează la 240 de miliarde de euro, la anul va fi nevoie de maxim 11 miliarde. Negocierile pe marginea acordării noii tranşe de ajutor se vor desfăşura în ultimele zile ale lunii septembrie, între guvernul Greciei şi creditori.

Tags: