Dezvăluiri despre petrecerile premierul Marii Britanii din pandemie. Boris Johnson se luptă pentru a-și păstra funcția și refuză să demisioneze

Dezvăluiri despre petrecerile premierul Marii Britanii din pandemie. Boris Johnson se luptă pentru a-și păstra funcția și refuză să demisioneze
Dezvăluiri despre petrecerile premierul Marii Britanii din pandemie. Boris Johnson se luptă pentru a-și păstra funcția și refuză să demisioneze. Foto: Hepta /DPA Images / Daniel Leal-Olivas

Premierul Marii Britanii Boris Johnson se luptă pentru a-și păstra funcția, asta după ce raportul publicat miercuri de înaltul funcționar public Sue Gray a făcut publice noi fotografii cu prim-ministrul britanic la două petreceri separate organizate în pandemie, informează CNN.

Beții și bătăi, la petrecerile lui Boris Johnson din pandemie

Potrivit raportului care a analizat petrecerile la care a luat Boris Johnsonc sau pe care le-a organizat în anul 2020, în plină pandemie, când țara pe care o guvernează era în lockdown, petrecerile din Downing Street și Whitehall nu au avut nimic din „întâlnirile informale” despre care a vorbit Johnson.

Raportul Sue Gray arată că la aceste petreceri invitații s-au îmbătat și au vomitat, unii dintre ei s-au luat la bătaie, iar personalul care i-a servit și s-a ocupat de curățenie și de pază a fost supus unui tratament umilitor, potrivit sursei citate.

De asemenea, Sue Gray a scris că cei de la vârful administrației premierul britanic „trebuie să poarte responsabilitatea” pentru atitudinea care a dus la organizare acestor petreceri. Înaltul funcționar public amai adăugat că „nu există nicio scuză pentru unele dintre comportamentele” pe care le-a investigat, printre care și „consumul excesiv de alcool”.

Au fost prezentate e-mail-uri, inclusiv unele în care personalul a discutat deschis despre ascunderea petrecerilor de ochii presei. Într-o fotografie inclusă în dosar, de la unul dintre evenimente, Boris Johnson ridică un pahar cu bere la o petrecere aniversară organizată în cinstea lui.

Petrecerile ilegale ascunse de ochii presei

Conform raportului, Gray a scris că premierul Marii Britanii a participat în luna mai a anului 2020, timp de aproximativ o jumătate de oră, la o petrecere la care au fost prezente aproximativ „30-40 de persoane”.

„Ați putea sugera, de asemenea, să-și aducă propria băutură! Nu sunt sigur că vom avea suficientă”, a scris într-un e-mail dinaintea petrecerii Martin Reynolds, secretarul privat al lui Johnson.

A doua zi, Reynolds a remarcat că mass-media nu a aflat despre petrecere, așa că i-a scris unui coleg: „Se pare că am scăpat”. Într-un alt schimb de e-mail-uri, personalului i se spune să evite „să se plimbe cu sticle de vin la vedere” în timp ce reporterii se află în clădire, infomează sursa citată.

Prim-ministrul britanic, Boris Johnson a fost întrebat dacă își va depune mandatul, având în vedere valul de indignare din spațiul public, iar acesta a exclus categoric această variantă: „În mod covârșitor, simt că este datoria mea să-mi continui munca”.

Urmăriți B1TV.ro și pe