Dialog spectaculos între Papa Francisc și un editorialist italian, declarat ateu

Dialog spectaculos între Papa Francisc și un editorialist italian, declarat ateu
Papa Francisc demonstrează o dată în plus că este un Suveran Pontif foarte ancorat în realitate. El a răspuns, într-un text amplu apărut miercuri în cotidianul de stânga La Repubblica, întrebărilor adresate...

Papa Francisc demonstrează o dată în plus că este un Suveran Pontif foarte ancorat în realitate. El a răspuns, într-un text amplu apărut miercuri în cotidianul de stânga La Repubblica, întrebărilor adresate de un celebru editorialist al publicaţiei, ateu declarat şi a apreciat că dialogul este „preţios şi necesar „.

În două editoriale din lunile iulie şi august, Eugenio Scalfari, intelectual de stânga şi cofondator al cotidianului La Repubblica, i-a adresat Papei întrebări de fond despre relaţiile dintre religie, om şi societatea modernă.

În mod inedit, Papa i-a răspuns într-un text publicat pe mai multe pagini ale ziarului.

„Cultura modernă fondată de Secolul luminilor a acuzat deseori Biserica şi cultura de inspiraţie creştină că reprezintă obscurantismul superstiţiei, care se opune luminii raţiunii. A venit momentul pentru un dialog deschis şi fără prejudecăţi, care poate redeschide uşa unei întâlniri serioase şi fecunde.”

„Mă simt confortabil ascultându-vă întrebările şi căutând împreună cu dvs căile prin care vom putea, poate, să facem o parte din drum împreună”, a adăugat Papa în acest răspuns din care cea mai mare parte este consacrată temelor teologice.

La întrebarea ”Dumnezeul creştinilor îi iartă pe cei care nu cred şi nu caută credinţa?”. papa a răspuns afirmativ, spunând că „păcatul, chiar şi pentru cei care nu cred, este de a fi împotriva propriei lor conştiinţe”.

Într-un paragraf consacrat evreilor, papa a afirmat că, „în încercările teribile la care au fost supuşi de-a lungul secolelor’, ei ‘şi-au păstrat credinţa în Dumnezeu şi, de aceea, nu le vom putea fi niciodată suficient de recunoscători, ca Biserică şi ca umanitate”.

Papa a recunoscut de asemenea „infidelităţile, greşelile şi păcatele care au fost comise şi care ar putea fi comise în continuare de cei care formează Biserica”, încheindu-şi inedita scrisoare cu formula: „cu apropierea mea fraternă, Francisc”.

Ultima oră
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)
19:10 - Alexandru Rafila îndeamnă la vaccinare: O să avem un val 4 în septembrie-octombrie. Dacă se îmbolnăvesc persoane vulnerabile, situația va pune la încercare sistemul de sănătate (VIDEO)
18:43 - Alexandru Rafila: Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranțe. Ajutăm cu toții, dar mi se pare puțin deplasat să spui ca prim-ministru că nu știi ce să faci (VIDEO)
18:17 - Peste 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză în România. CNCAV: Vaccinarea, cea mai la îndemână soluție împotriva COVID-19
17:32 - Belinda Bencic din Elveția a câștigat medalia de aur la tenis feminin, la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020
17:03 - Ludovic Orban, despre alegerile din PNL: Cine are covingerea că poate câștiga nu clamează victoria de dimineață până seara. Victoria se va obține pe 25 septembrie
16:45 - Florin Cîțu, către liberalii tulceni: Ați scos din Parlamentul României un om care făcea mult rău, un senator din Tulcea. Ați salvat România de un spion rus
16:23 - Salvamont România aniversează 52 de ani de activitate cu o nouă versiune a aplicației sale de mobil. Sabin Cornoiu: Este mai intuitivă și mai ușor de folosit