Din cei 50.000 de pușcăriași recrutați de Wagner, doar 10.000 au rămas pe front. Restul fie au murit, fie au dezertat

Din cei 50.000 de pușcăriași recrutați de Wagner, doar 10.000 au rămas pe front. Restul fie au murit, fie au dezertat
Imagini cu mercenarii Wagner trimiși în Svitlodarsk. Sursa: Captură video/ Twitter/ @RALee85

Din cei 50.000 de prizonieri ruși recrutați de gruparea Wagner pentru a participa la războiul din Ucraina, au mai rămas doar 10.000, potrivit șefei fondului de caritate „Rusia așezată”, Olga Romanova.

Pierderi masive pentru gruparea Wagner

Conform datelor publicate de meduza, la sfârşitul lunii decembrie au fost recrutaţi 42-43.000 de ruși. ”Acum doar 10.000 dintre ei luptă pe front, pentru că toți ceilalți sunt fie uciși, dispăruți, părăsiți sau predați”, a declarat Romanova pentru proiectul My Russian Rights.

Potrivit datelor ei, dezertările din gruparea Wagner  au început încă din toamnă. Mulți dintre ei, notează șeful proiectului, au fugit înapoi în Rusia, luând cu ei armele. Ca exemplu, ea a citat un caz care a avut loc la începutul lui decembrie 2022 în regiunea Rostov. Atunci un fost deținut care dezertase din PMC a deschis focul asupra unui polițist, rănindu-l pe unul dintre ei.

Romanova a mai presupus că fondatorul PMC Wagner, Yevgeny Prigojin, care „i-a promis lui Putin că va câștiga războiul”, nu ține statistici despre prizonierii dispăruți sau părăsiți, pur și simplu notându-i pe toți în lista morților. Acest lucru, în special, poate fi evidențiat de rapoarte conform cărora PMC returnează mormintele goale rudelor prizonierilor.

A devenit cunoscut despre recrutarea prizonierilor în închisorile rusești pentru a participa la războiul din Ucraina în vara anului 2022. Fondatorul PMC, Yevgeny Prigozhin, a vizitat personal unele colonii în scopul recrutării.

Urmăriți B1TV.ro și pe