Un fost diplomat german, principalul suspect al unei anchete de spionaj în favoarea Chinei

Un fost diplomat german, principalul suspect al unei anchete de spionaj în favoarea Chinei
Foto: Pixabay

Forțele de ordine și procurorii au efectuat miercuri mai multe percheziții în locuințe și birouri din Germania, dar și din Bruxelles, într-o anchetă în care trei persoane sunt acuzate că au spionat în favoarea Chinei, arată Reuters.

Conform revistei Der Spiegel, principalul suspect din acest caz este chiar un fost diplomat german de rang înalt. Acesta a lucrat la Comisia Europeană, după care a intrat în serviciul diplomatic al Uniunii Europene – Serviciul European pentru Acțiune Externă (SEAE) – și s-a aflat la post în mai multe state.

La finalul carierei diplomatice, în 2017, acesta s-a angajat la o firmă de lobby care consiliază „mari companii”. Din acest moment, cetățenul german ar fi început să transmită informații confidențiale către serviciile secrete din China.

Acesta este acuzat că ar mai fi recrutat alte două persoane, dintre care una s-a deplasat în China pentru a se întâlni cu destinatarii informațiilor, iar cealaltă ar fi indicat doar că era ‘dispusă’ să ajute la transmiterea de informații.

„Pot confirma că întreprindem o anchetă privind suspiciuni de spionaj în favoarea serviciului secret” al Chinei, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului federal german pentru anchetele de spionaj, Markus Schmitt.

Niciunul dintre suspecți nu a fost arestat, a precizat el. Perchezițiile au avut loc la Bruxelles, Berlin și în landurile Baden-Wuerttemberg și Bavaria, principalele centre ale industriilor germane avansate.

Urmăriți B1TV.ro și pe