Directorul OMS: Înainte de apariţia variantei Delta, vaccinurile reduceau transmiterea cu aproximativ 60%. Odată cu Delta, nivelul a scăzut la 40%

Directorul OMS: Înainte de apariţia variantei Delta, vaccinurile reduceau transmiterea cu aproximativ 60%. Odată cu Delta, nivelul a scăzut la 40%
Foto: Hepta - Abaca Press / Bony/Pool/ABACA

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat că, înainte de apariţia variantei Delta (indiene) de SARS-CoV-2, vaccinurile reduceau transmiterea coronavirusului cu aproximativ 60%. Odată cu aparția acestei tulpini, nivelul a scăzut la 40%.

Tedros (OMS), despre varianta Delta COVID

„Există date care sugerează că, înainte de apariţia variantei Delta, vaccinurile reduceau transmiterea cu aproximativ 60%. Odată cu Delta, nivelul a scăzut la 40%”, a declarat liderul OMS.

Acesta și-a manifestat apoi îngrijorarea cu privire la anumite discursuri ce pot duce în eroare populația: „Ne temem că în multe țări ar putea exista ideea falsă că vaccinurile au pus capăt pandemiei şi că oamenii care s-au vaccinat nu mai au nevoie de alte precauţii”.

Vaccinurile salvează vieţi, dar nu împiedică în totalitate transmiterea coronavirusului”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de AFP.

OMS, despre criza COVID în Europa

Acesta a dat apoi exemplu negativ situația din Europa, unde a început iar să crească numărul de infectări, în contextul unei rate relativ scăzute de vaccinare și pe fondul unei relaxări premature a restricțiilor.

„Săptămâna trecută, peste 60% dintre infecţiile şi morţile din cauza covid-19 în lume au avut loc în Europa. Acest număr enorm de cazuinfectări se vede în presiunea de nesuporta pusă pe sistemele de sănătate. Personalul medical e deja epuizat”, a mai spus Tedros.

Europa e regiunea cea mai afectată de pandemie la ora actuală. Într-o singură săptămână, continentul a înregistrat peste 2,5 milioane de infectări cu coronavirus şi aproape 30.000 de decese.

Recent, OMS a avertizat că Europa ar putea înregistra chiar și 700.000 de decese COVID suplimentare până în primăvară. Până acum au fost raportate 1,5 milioane de victime.

Ultima oră
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană